IBM en Microsoft schikken over OS/2

Dit artikel delen:

IBM en Microsoft hebben een schikking getroffen over besturingssysteem OS/2. Microsoft betaalt hierbij 775 miljoen dollar in contanten en 75 miljoen in krediet voor software.

IBM beschuldigde Microsoft ervan OS/2 te hebben benadeeld, onder meer door verschillende pc-fabrikanten verschillende prijzen voor Windows te berekenen. Dit zou het toenmalige concurrerende OS/2 de pas hebben afgesneden. IBM heeft deze beschuldigingen niet aanhangig gemaakt bij een rechtbank, maar oefende wel druk uit op Microsoft.

 

De beschuldigingen zijn gebaseerd op documenten en getuigenissen uit de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid en een reeks staten. Rechter Thomas Penfield Jackson noemde in zijn harde oordeel in 2000 IBM specifiek als één van de bedrijven die is benadeeld door Microsofts anticompetitieve gedrag. Jacksons strafmaatregel van opsplitsing van Microsoft is later teruggedraaid, maar zijn oordeel bleef staan.

 

Het nu overeengekomen schikkingsbedrag is één van de grootste geldsommen die Microsoft heeft uitgekeerd in zijn vredesstrategie van de afgelopen jaren. In april dit jaar heeft Microsoft een soortgelijke schikking ter waarde van 'slechts' 150 miljoen dollar getroffen met -- de inmiddels alleen Amerikaanse -- pc-producent Gateway. In totaal heeft Microsoft zo'n 3 miljard dollar besteedt aan schikkingen, waaronder een van 1,6 miljard met Sun Microsystems en een van 750 miljoen met AOL.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-04T11:27:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.