Servergroep zorgt voor goede kwartaalcijfers Microsoft

Dit artikel delen:

De servergroep van Microsoft heeft zijn omzet in het afgelopen vierde kwartaal met zestien procent zien groeien tot 2,68 miljard dollar. De divisie blijft daarmee binnen de onderneming aan belang winnen.

Analisten verwachten dat ook de verwachte groei van Microsoft in het lopende boekjaar toe te schrijven zal zijn aan de omzet aan serversoftware en tools. In de herfst staat de lancering op het programma van een nieuwe versie van SQL Server en van de development-toolset Visual Studio. De operationele winst van de groep die verantwoordelijk is voor software voor de zakelijke markt kwam uit op 800 miljoen dollar, een stijging met bijna een derde.

‘Uitgestelde omzet’, softwarelicenties die zijn geboekt maar nog niet verwerkt in de kasstromen is een tweede factor die analisten voorzichtig optimistisch maken voor het komende jaar. Microsoft rapporteert 9,2 miljard aan uitgestelde omzet, een stijging met twaalf procent vergeleken met een jaar terug. Het vierde kwartaal was bovendien 1,23 miljard beter dan het voorgaande (derde) kwartaal. De stijging pakt ook veel hoger uit dan de door zakenbank Goldman Sachs voorspelde 800 miljoen tot een miljard dollar.

De serverdivisie is hard op weg de Windows clientgroep in omzet voorbij te streven en de grootse poot van de softwaregigant te worden. Microsoft zette in het vierde kwartaal 3,03 miljard om aan clientsoftware (met name Windows XP), tien procent meer dan een jaar geleden. Dat leverde Microsoft een operationele winst op van 2,18 miljard, zeven procent meer dan een jaar geleden.

Bij de Office-groep is de vaart er wel uit: die bleef in dollars gemeten met 2,9 miljard dollar steken op een magere groei met drie procent. Het blijft wel een ongelooflijk winstgevende bedrijvigheid: de operationele winst van de groep bleef ongeveer gelijk op 2 miljard dollar.

De omzet van Microsoft als geheel nam in het laatste kwartaal met negen procent toe tot 10,16 miljard dollar. De netto winst kwam uit op 3,7 miljard. Chris Liddell, cfo van Microsoft was met name verheugd over de hogere omzet en lagere verliezen van Home en Entertainment groep, waaronder de Xbox spelcomputer ressorteert. De omzet nam toe met 22 procent tot 610 miljoen dollar (vorig jaar 498 miljoen), de verliezen daalden van 340 miljoen tot 179 miljoen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-22T08:49:00.000Z René Rippen