Windows kwetsbaar voor aanval via usb

Dit artikel delen:

Een fout in de standaard Windows usb-drivers geeft hackers de mogelijkheid controle te krijgen over vergrendelde computers. Dit zegt beveiligingsbedrijf SPI Dynamics die het lek ontdekte.

Het lek in de drivers kan leiden tot een buffer-overflow. Het probleem zit in de drivers die Windows (XP en 2000) automatisch laadt wanneer een usb-apparaat in de computer wordt gestoken. Een kwaadwillende kan door middel van een speciaal ingesteld usb-apparaat de beveiliging van Windows omzeilen en dan als beheerder toegang krijgen tot de computer.

Volgens SPI-onderzoeker David Dewey zit het lek in de usb-software en niet in Windows. Een hacker moet eerst een usb-apparaat (bijvoorbeeld een memory-stick) herprogrammeren en het apparaatje dan in een computer steken om ervoor te zorgen dat Windows de gekraakte drivers laadt.

SPI heeft Microsoft nog niet formeel op de hoogte gesteld van het probleem. Microsoft raadt de onderzoekers echter aan dit zo snel mogelijk te doen.

Het lek is een voorbeeld van het toenemende gevaar dat randapparatuur zoals usb (Universal Serial Bus), FireWire en draadloze netwerken vormen. Volgens experts wordt deze apparatuur vaak over het hoofd gezien wanneer gezocht wordt naar lekken in software.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het vinden van een dergelijk usb apparaat is als een speld in een hele flinke hooiberg. Als je op die manier gaat zoeken naar lekken in Windows dan weet ik ook wel een paar..

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-25T11:44:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.