Hackers trotseren elementen op What The Hack

Dit artikel delen:

Nederlands eigen hackersfestijn is weer voorbij. Volgens de gemeente Boxtel, waar het festival dit keer werd gehouden, is het goed verlopen. Alleen het weer werkte niet mee.

De vierde editie van het Nederlandse hackersfestival trok vorig weekend ruim tweeduizend bezoekers. Zelfs de burgemeester van Boxtel, Jan van Homelen, werd aangestoken door de sfeer op ’What the Hack’. Tegenover het Brabants Dagblad uitte de burgervader zijn verbazing over de rust op het terrein. "Er wordt helemaal niet gepraat omdat iedereen met de computer communiceert."

De zelfverklaarde digibeet dreigde enkele maanden terug uit angst voor illegale activiteiten nog het vierjarig festival een vergunning te onthouden. Dat was een misverstand, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het festival is prima verlopen, vindt Boxtel. "We hebben geen wanklanken opgevangen, er was geen onrust, gewoon niets aan de hand."

Humppa
De bezoekers richtten met hun tenten, caravans en campers kleine dorpjes in. Naast diverse groepen uit Duitsland waren er groepjes tenten met computerraars uit onder meer Frankrijk, Zweden, België en Engeland. Er waren zelfs voldoende hackers voor een Luxemburg-dorp. De dorpen rivaliseerden met vlaggen, zelfgemaakte wifi-antennes en typerende muziek, waaronder Pink Floyd, Frank Zappa of Humppa-muziek. Sommige van deze hackers losten elkaar af op de community-radio, die zowel via een fm-zender als op internet viel te beluisteren.

Behalve voor de gein van het in een tent aan de praat krijgen van een netwerk (en de webcam), komen de meeste bezoekers af de vele workshops. Vrijdagochtend praat in de grootste tent op het terrein de Oostenrijkse comuterwetenschapper Christian Rechberger enkele tientallen toehoorders bij over het onlangs ontdekte beveiligingslek in de hash-functies MD5 en SHA-1. Een kleine maar volle tent verder bespreekt Rinke Hoekstra van actiegroep Strohalm de werking van Cyclos. De actievoerders pleiten voor ruilhandel en een rentevrij monetair systeem en Cyclos, software voor het inrichten van internetbetaaldiensten, helpt daarbij.

Olie en LSD
In de volgende tent luisteren zo’n zestig hackers naar Rick van Rein, directeur van ict-beveiligingsberijf Open Fortress. Hij bespreekt mogelijkheden voor bedrijven om met encryptie-methoden X.509 (ssl) en pgp digitale formulieren op te stellen die digitaal ondertekend kunnen worden.

De meeste bijeenkomsten gaan over echte ict-onderwerpen. Het programma wijst ook naar sessies over het tekort aan olie of over het weer gebruiken van LSD in psychotherapie. "Sommige sprekers zijn zoek", introduceert een van de organisatoren het lezingenprogramma aan een nog nauwelijks met hackers gevulde tent. "Als jullie deze sprekers alsnog tegenkomen, vraag ze dan zich te melden."

Politie
De Nederlandse politie had vijftien agenten afgevaardigd naar het festival. Ze kwamen daarnaast met twee grote vrachtwagens met computerapparatuur, geparkeerd net buiten het terrein, trokken flinke aandacht. Een van de dienstdoende agenten: "We houden onder meer in de gaten of er hier wetten worden overtreden. Daarnaast vinden de meeste agenten het festival hartstikke interessant. Zij krijgen hier de kans hun kennis bij te spijkeren."

De hangmatten met ethernetaansluiting behoorden tot de verleidelijkste onderdelen. Slechts tijdens de lezingen was hier een plekje te bemachtigen. Van uitpuffen kwam niets: geen betere plaats voor het uitwisselen van PGP-sleutels.

Stortbuien
Zelfs de regen viel enthousiast. Vrijdagochtend (eervorige week) was de grond verzadigd met regenwater. De stortbuien deerden de bezoekers nauwelijks; lekkende tenten werden ter plaatse gepatched met plastic zeil en duct-tape. Pas op zondag leek het weer de stemming te breken. Vertrekkende kampeerders dringend verzocht de auto op het parkeerterreinen te laten, om van het gras geen doorploegde akker te maken. "Jullie kunnen naar huis met een droge tent. Het klaart vanmiddag op!", klonk het zondag monter op de Wiki-website.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-08T12:23:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.