Microsoft wil samenwerking met open source-lab

Microsoft heeft het Open Source Development Lab (OSDL) een samenwerking voorgesteld. De Windows-leverancier stelt een gezamenlijk en toch onafhankelijk onderzoeksproject voor om feiten over Windows en Linux vast te stellen.

Dit meldt onder meer eWeek. Microsofts open source-aanvechter Martin Taylor heeft de samenwerking, waarbij de softwareproducent de helft wil financieren, voorgesteld aan OSDL-ceo Stuart Cohen. Dit voorstel is eerder deze maand gedaan, net voor de LinuxWorld-conferentie in San Francisco. Microsoft was op die bijeenkomst relatief groot aanwezig.

 

Het door Microsoft geformuleerde doel van de samenwerking doet sterk denken aan de omstreden Get the facts-marketingcampagne van het bedrijf. Daarin roept het mensen op de feiten te kennen over Windows, wat volgens de maker beter, waaronder veiliger, is dan Linux. Deze bewering wordt in de marketingboodschap gestaafd door enkele, geselecteerde elementen van onderzoek, in opdracht van Microsoft, door onderzoeksbureau Yankee Group.

 

Het voorstel aan het OSDL voor een samenwerking zorgt dan ook voor veel ophef in de open source-gemeenschap. Tegenstanders verwijzen veelvuldig naar de bekende embrace and extend-strategie van het bedrijf, en als concreet voorbeeld naar beveiligingsprotocol Kerberos dat Microsoft heeft aangepast, dan wel verbeterd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind het een goede zaak. Microsoft erkent hiermee Linux als volwaardige tegenstander. Makers van Open Source Software hoeven niet angstig te zijn dat door deze actie hun software van mindere betekenis wordt bij de gebruikers. Mijn inziens zal het bestaansrecht van Linux - dat ontstaan is door de kwaliteit van de software en door de adoptie en bij gratie van de gebruiker - juist toenemen. Door deze stap van Microsoft wordt Open Source Software - m.n. Linux, veel beter gepositioneert als voorheen bij de gebruiker. Het biedt de gebruiker de verschillenanalyse ten opzichte van beide besturingssystemen. Wat is daar verkeerd aan? En waarom zou Linux niet mee liften in de reclamecampagne van Bill Gates.

,Quote> samenwerking, waarbij de softwareproducent de helft wil financieren
Het lijkt me een truc van MS om de Linux gemeenschap geld of arbeidsuren te ontfutselen.
Beter lijkt me dat MS or alle kosten van hun bijdrage zelf betaalt, inclusief het reviewen door anderen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-23T12:05:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.