Microsoft verschuift deadline Server 2003 niet

Dit artikel delen:

De einddatum van de ondersteuning van Windows Server 2003/R2 staat vast. 14 juli 2015 staakt de leverancier de ondersteuning van het besturingssysteem. Met die deadline wordt niet geschoven. Dat benadrukt Microsoft-vp cloud en enterprise marketing Takeshi Numoto in een blog. Hij adviseert organisaties die nog gebruik maken van het besturingssysteem om op tijd over te stappen.

Microsoft benadrukte eerder ook dat het staken van de ondersteuning van Windows Server 2003/R2 gevolgen heeft voor de veiligheid van systemen. Organisaties die gebruik blijven maken van het server-os voldoen mogelijk niet langer aan beveiligings- en compliance-standaarden. Hij adviseert beheerders om een goede risicoanalyse te maken van taken die nu nog draaien op Windows Server 2003. Het draagt Windows Server 2012 R2, Microsoft Azure en Office 365 als alternatieven aan. Maar organisaties zullen het einde van de technische support ook aangrijpen om voor een andere leverancier te kiezen.

Numoto schrijft in een terugblik: 'Het is inmiddels alweer twaalf jaar geleden dat we Windows Server 2003 uitbrachten. Destijds introduceerde Windows Server 2003 serverrollen (...) Windows Server 2003 had een aanbevolen minimale processorsnelheid van 500 MHz en ondersteunde tot 4 GB RAM in de 32-bitversie, waarmee het optimaal gebruik maakte van de nieuwe hardware die toen uitkwam.' Hij stelt dat de software destijds goed werd ontvangen gezien het hoge adoptieniveau.

Microsoft benadrukt dat het serverbesturingssysteem niet meer aansluit op de ict-omgeving van huidige organisaties, waarbij mobiele apparatuur wordt ondersteund en de vraag naar data-analyse groeit. De leverancier biedt verschillende programma's om bedrijven en instellingen te helpen bij een migratie naar een nieuw besturingssysteem.

NVZ

Eerder riep de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) haar leden met klem op om rekening te houden met het staken van de ondersteuning van Windows Server 2003 door Microsoft. Ook inventariseert de vereniging of er onder ziekenhuizen behoefte is aan een gezamenlijke bemiddeling bij Microsoft voor de overstap naar een nieuwe versie van Windows Server.

Vijf wetenswaardigheden

Het einde van Windows Server 2003 is dus nabij. Hoewel organisaties en it-teams ondertussen wel gewend zijn aan migraties, upgrades en het uitvoeren van andere onderhoud technische handelingen, is de migratie van Windows Server 2003 niet hetzelfde. Lees nu vijf belangrijke wetenswaardigheden over de migratie van Windows Server 2003 die jou als lezer kunnen helpen bij het maken van het juiste referentiekader.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-04T15:42:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.