Ai- en robotrecht-vereniging heeft al dertigtal leden

Dit artikel delen:

NVAIR, de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht, heeft, een zevental maanden na de oprichting, een dertigtal leden. Op 16 mei organiseert de vereniging zijn eerste ledenbijeenkomst in Amsterdam.

De NVAIR is een nieuwe studievereniging die is opgezet om de maatschappelijke en juridische consequenties van kunstmatige intelligentie (ai) en robotica tegen het licht te houden. Omdat de de invloed van ai op talrijke besluitvormingsprocessen binnen het politiek en economisch terrein steeds diepgaander wordt, dienen er zich immer steeds vaker vraagstukken aan over het gebruik van de technologie. Denk bijvoorbeeld aan opsporingsactiviteiten door de politie en bij de rechtspraktijk, zowel binnen de advocatuur als de rechtspraak. Ook zaken als vervoer, de zorg en de dienstensector doen in toenemende mate beroep op ai, big data en algoritmes.

Wie precies al lid is geworden, wil de vereniging niet kwijt vanwege privacyredenen, maar het gaat om twintig juristen (voornamelijk advocaten), vijf studenten en vijf overige geïnteresseerden waaronder ict-specialisten. Eén lid komt uit Vlaanderen en er is ook een belangstellende uit België om lid te worden, zegt secretaris Giep Hagoort.

Volgens Hagoort wil de vereniging ook aparte wervingsacties richting Vlaanderen gaan ondernemen via bestaande netwerken. Daarbij wordt ook overwogen om de benaming ‘Nederlandse’ vereniging te vervangen door ‘Nederlandstalige’.  

Op 16 mei organiseert de NVAIR alvast zijn eerste ledenbijeenkomst in Amsterdam. Professor Peter Werkhoven van TNO/Universiteit Utrecht is er gastspreker, hij zal een lezing geven ‘AI als spiegel van de samenleving’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-23T13:40:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.