HPE neemt Cray over voor 1,3 miljard dollar

Dit artikel delen:
XC40AC

Hewlett Packard Enterprise (HPE) neemt supercomputerfabrikant Cray over voor 1,3 miljard dollar. Cray is een legendarische naam in de wereld van de high performance computing, het bedrijf houdt er zich al bijna een halve eeuw mee bezig.

Volgens HPE zal er de komende jaren een explosie aan data zijn van artificiële intelligentie, machine learning en big data analytics, waardoor er ook almaar meer nood zal zijn aan computers die dit soort enorme databergen kunnen verwerken. De toepassingen die volgens HPE vooral van dit soort computers gebruik gaan maken zijn bijvoorbeeld weersvoorspellingen, medische toepassingen en cybersecurity. Volgens HPE was de markt voor HPC-computing in 2018 zo’n 28 miljard dollar waard. Tegen volgend jaar zal dat 35 miljard dollar zijn.

Cray is een van de grote namen op het gebied van high performance computing, het bedrijf leverde verschillende computers in de top-100 van snelste supercomputers ter wereld. De onderneming werd in 1972 opgericht en heeft zijn hoofdkwartier in Washington. Er staan ongeveer 1300 mensen op de loonlijst. In het meest recente boekjaar draaide Cray een omzet van 456 miljoen dollar, een stijging van 16 procent.

Cray kondigde recent nog een contract van ruim 600 miljoen dollar aan met het Oak Ridge National Laboratory, een onderdeel van het U.S. Department of Energy. Het systeem dat daar geleverd moet worden, moet de snelste supercomputer ter wereld worden. Ook het Argonne National Laboratory (ook al een deel van het U.S. Department of Energy) bestelde onlangs een nieuwe supercomputer. Die zal gebouwd worden door Cray en Intel.

De overname zal naar verwachting in het eerste kwartaal van HPE’s boekjaar 2020 afgerond worden, als ze door de mededingingsautoriteiten wordt goedgekeurd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-17T18:51:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.