Haarlemse kabelexpert naar Ierse datacenter-ingenieur

Jarenlange samenwerking Mulder-Hardenberg en RWL Group resulteert in overname

Dit artikel delen:

De Ierse RWL Group neemt Mulder-Hardenberg over, een middelgrote value-added distributeur van bekabeling en andere technische infrastructuur voor datacenters. Het in 1927 opgerichte familiebedrijf uit Haarlem werkte al langer samen met de Ieren. Eerst was het de bedoeling de samenwerking een strategisch karakter te geven, maar uiteindelijk kwam het tot een overname.

De nieuwe combinatie gaat zich richten op de Europese markt voor datacenter- en telecomfaciliteiten, waarbij zij verwacht de nog steeds groeiende markt beter te kunnen bedienen.

RWL heeft veel Amerikaanse klanten die in Ierland en Engeland met datacenters zijn begonnen en nu de sprong naar Europa willen maken. Mulder-Hardenberg heeft een breed klantenbestand, maar mist entree tot de grote Amerikaanse exploitanten van datacenters. Via RWL komt die categorie wel binnen bereik. Anderzijds krijgt RWL via Mulder-Hardenberg voet aan de grond in Europa.

Chris Laarman gaf als interim manager begin dit jaar de stoot tot het opgaan van Mulder-Hardenberg in een groter geheel. 'Het familiebedrijf was toe aan een commerciële versnelling,' zegt hij. Mulder-Hardenberg kan straks ook grotere opdrachten doen. Een voordeel is dat beide bedrijven elkaar al goed kennen. 'De overnamebesprekingen verliepen voor 95 procent via Microsoft Teams,' vertelt Laarman.

Europa kent vier grote hubs voor datacenters. Naast Londen en de regio Amsterdam zijn dat Frankfurt en Parijs. Laarman: 'We hebben al een vestiging in Frankfurt, terwijl Parijs vanuit Nederland is te bedienen.' Met Mulder-Hardenberg haalt RWL een bedrijf binnen dat regelmatig speciale maatwerkoplossingen voor klanten weet te ontwikkelen. De standaardisatie binnen de wereld van datacenters is minder ver dan weleens wordt gedacht. De afmetingen van kabelgoten kunnen bijvoorbeeld per leverancier verschillen. Mulder-Hardenberg levert 'verloopstukken' die systemen van verschillende leveranciers aan elkaar verbindt. Robert Walsh, directeur van RWL, noem dat een sterk punt.

Het bedrijf uit Haarlem richt zich behalve op connectiviteit ook op industriële automatisering en dan met name op human machine interfaces. Zo heeft het Mulder-Hardenberg van 125 tablets gebruikt op de nieuwe torens van de luchtverkeersleiding te Schiphol, de beeldschermen aangepast. RWL kan bij de inrichting van datacenters haar voordeel doen met kennis die bij de industriële automatisering is vergaard. RWL is van plan om voor dit onderdeel van Mulder-Hardenberg een of meer partners te zoeken. Nieuwe overnames worden niet uitgesloten, hoewel de komende maanden de focus op de integratie van de bedrijven komt te liggen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-10T09:50:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.