Amsterdamse versie Irma-app wint prestigieuze prijs

Dit artikel delen:

De combinatie Informaat, gemeente Amsterdam en de Stichting Privacy by Design heeft met het project 'Irma - A digital wallet for your privacy data on your phone' de internationale WSA-award gewonnen in de categorie ‘Government & Citizen engagement’. De WSA (World Summit Awards) is een jaarlijkse prijzenregen voor innovaties die maatschappelijk relevant zijn.

Irma staat voor 'I Reveal My Attributes' en is ontwikkeld door Privacy by Design. Het is een mobiele app die mensen in staat stelt te kiezen welke persoonskenmerken (attributen) worden gedeeld en tegelijkertijd de garantie biedt dat die gegevens correct zijn. Het is een initiatief van Bart Jacobs, hoogleraar Computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De SIDN, de beheerder van het .nl-domein, beheert de Irma-infrastructuur en werkt aan de doorontwikkeling van de app. 

De gemeente Amsterdam gebruikt de Irma-app in het kader van haar 'Agenda Digitale Stad' om inwoners de regie te geven over hun eigen gegevens via een digitale identiteit. It-bedrijf Informaat heeft met inspraak van burgers het gebruikerservaringsconcept ontwikkeld en deze samen met Privacy by Design gerealiseerd in de Irma-app.

Volgens WSA-voorzitter professor Peter Bruck is de Irma-app een prachtige showcase van doelgerichte innovatie en ondernemerschap. Het WSA-prijzenstelsel is in 2003 opgezet in het kader van de Wereldtop van de Verenigde Naties over de informatiemaatschappij (WSIS: World Summit on the Information Society). De organisatie is in handen van het International Center for New Media (ICNM) uit Oostenrijk, opgericht door Bruck. Het idee erachter is om via de bekroningen lokale digitale innovaties te verspreiden die bijdragen aan de doelen van de VN: het combineren van moderne technologie met maatschappelijke impact op gelijkheid, toegang tot informatie en inclusiviteit.

Dit jaar waren er 380 nominaties uit zo'n 180 VN-lidstaten. Hieruit zijn er veertig gekozen als de meest opvallende.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-10T14:27:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.