Software AG koppelt Ruby on Rails aan Tamino

Software AG heeft onder de naam 'Tamino on Rails' technologie vrijgegeven die het ontwikkelaars van op Tamino gebaseerde webapplicaties mogelijk maakt om Ruby on Rails als programmeeromgeving en framework te gebruiken.

Met het vrijgeven van Tamino on Rails heeft het Duitse Software AG een nieuw open source project gelanceerd. Het project wordt gehost bij sourceforge.net en is momenteel als bèta-software beschikbaar onder de Apache-licentie.

Sotware AG haakt met dit project in op de snel toenemende populariteit van Ruby on Rails als programmeeromgeving en framework voor het ontwikkelen van functioneel rijke en interactieve webapplicaties. Met de nieuwe technologie koppelt Software AG nu zijn XML-server en database Tamino aan Ruby on Rails. Tamino is een XML-server voor het beheren van data. Het is gebaseerd op een database die is geoptimaliseerd voor het verwerken, genereren en uitwisselen van XML-documenten.

Tamino on Rails is een uitbreiding op dit platform. Het is in feite een adapter die een koppeling legt tussen een met Ruby on Rails vervaardigde toepassing en de onderliggende XML-data management engine. Wat Software AG betreft is Tamino daarvoor de aangewezen kandidaat, maar zoals het bedrijf zelf ook aangeeft maakt de adapter het mogelijk om iedere willekeurige XML-database te gebruiken die met XQuery uit de voeten kan.

Met zijn principes van 'don't repeat yourself' en 'convention over configuration' is Ruby on Rails (RoR) een snel in populariteit groeiende combinatie van programmeertaal (Ruby) en framework (Rails). "Het voordeel van Ruby on Rails is dat met een minimum aan programmeren zeer interactieve webapplicaties kunnen worden ontwikkeld", zegt Edwin van Asch, senior technology & solutions architect bij Software AG in Nederland. "Het Rails-framework regelt heel veel zaken die programmeurs bij gebruik van andere omgevingen voor applicatieontwikkeling zelf moeten verzorgen. Dit betekent dat RoR-applicaties heel snel kunnen worden gebouwd."

XML

Dit soort applicaties maakt echter intensief gebruik van XML. Van Asch: "Die data moet ergens worden vastgelegd. Bij voorkeur is dat in een voor XML geoptimaliseerde database. Met Tamino on Rails kunnen applicatieontwikkelaars nu profiteren van de datamanagement-technologie die Software AG voor dit doel heeft ontwikkeld."

Software AG probeert met Tamino on Rails twee vliegen in een klap te slaan. Aan de ene kant biedt het de eigen klanten die al voor Tamino hebben gekozen een mogelijkheid om Ruby on Rails te gebruiken voor het bouwen van front-ends. Aan de andere kant tracht het via de vrijgegeven adaptertechnologie Tamino te positioneren als een XML-database die goed past bij RoR, zodat wellicht meegelift kan worden op het succes van deze ontwikkelomgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-31T07:00:00.000Z Robbert Hoeffnagel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.