'Overname van BO is trendbreuk voor SAP'

SAP wil voor bijna 5 miljard euro bi-leverancier Business Objects overnemen. Het is een logische consolidatiestap in de markt voor business intelligence. Toch is de overname voor SAP een flinke trendbreuk, zegt Andries Bottema, secretaris van het Computable bi-panel.

Afgelopen weekend werd bekend dat softwareleverancier SAP het Franse bedrijf Business Objects wil inlijven voor een slordige 4,8 miljard euro. Business Objects is een van de grotere leveranciers van software voor business intelligence (bi). Na branchegenoot Hyperion, dat begin dit jaar door Oracle werd overgenomen, is het de tweede partij die ten prooi valt aan de consolidatietrend waarbij grote softwarebedrijven bi-specialisten opkopen.

"SAP's overname van Business Object is een duidelijke reactie op de inlijving van Hyperion door Oracle", vertelt Andries Bottema. Hij is secretaris van het speciale expertpanel dat Computable heeft gewijd aan business intelligence. "Voor SAP zelf is de overname wel een flinke trendbreuk. Tot dusver kocht het bedrijf voornamelijk technologiebedrijven die vervolgens volledig in de SAP-producten werden ingebouwd. Met Business Objects halen ze een leverancier in huis die een volwaardige dochter zal blijven."

Innovatie

Volgens Bottema is er weinig inhoudelijke match tussen de twee partijen en lijkt het er op dat de overname voornamelijk is ingegeven door uitbreiding van de potentiële klantenkring. "Klanten van Business Object zouden zo gemakkelijker bij SAP uitkomen, zoals Hyperion-klanten nu ook eerder bij Oracle terechtkomen. Voor Cognos, SAS en overige onafhankelijke bi-leveranciers wordt de markt hierdoor veel dunner."

Bottema vreest dat door de consolidatie de innovatie zal stokken. "Innovatieve bedrijfjes werden vaak opgeslokt door de bi-leveranciers, die de technologie integreerden in hun eigen producten. Nu zij zelf zijn ingelijfd is het nog maar de vraag wat er met de innovatie gebeurt."

Overname
  • SAP wil zijn klantenbestand tot 2010 verdubbelen tot 100.000, voornamelijk door ondernemingen in het mkb als klant te winnen.
  • Business Objects heeft volgens eigen cijfers zo'n 43.000 klanten en verkocht vorig jaar voor 1,25 miljard dollar. Ongeveer 40 procent van de klanten zijn ook al klant van SAP.
  • De bi-markt heeft een geschatte waarde van zo'n 5,3 miljard dollar en een verwachte jaarlijkse groei van 11 procent tot 2010. SAP verwacht de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar te kunnen afronden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De innovatie zal niet opdrogen. Er is altijd ruimte voor iets nieuws. Maar deze innovatie zal wel voornamelijk plaatsvinden bij de niche spelers. Natuurlijk zullen de bi-platform vendors een dominante positie gaan innemenen in de bi-markt. Dit onder meer omdat zij zullen doorgaan met het opkopen van (kleine) bedrijven. Maar ook voor niche spelers zijn er kansen. Het is net als bij de Olympische spelen. Soms ben je op zoek naar een 100 meter specialist en soms een tienkamper.

Mij valt op dat niemand rept over SAP BW met de overname van BO door SAP. Ik kan me voorstellen dat SAP wel degelijk stappen zal maken rondom de virtualisatie van SAP (Netweaver) en hiervoor gebruik zal maken van BO. Denken meer mensen daar ook zo over?

Nog opmerkelijker is het dat SAP zelf in haar persbericht over de overname geen aandacht heeft voor de marktpositie en het voortbestaan van BW. Potentie klanten voor BO/BW worden daar wellicht een beetje nerveus van...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-09T09:48:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.