Cognos hengelde zelf naar IBM-interesse

De overname van Cognos door IBM blijkt een initiatief van eerstgenoemde. Cognos klopte bij IBM aan de deur om de interesse bij de ict-dienstverlener te polsen. Dat blijkt uit een recent ingediend document bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Cognos-ceo Rob Ashe hamerde tot kort voor de overname steeds op onafhankelijkheid. De informatie uit de documentatie van de Amerikaanse beurswaakhond SEC is dus opmerkelijk, omdat het niet strookt met de stoere houding van het Canadese Cognos in een consoliderende markt. De SEC-documenten kwamen in handen van Amerikaanse Computerworld.

'Bedrijf X'

De woorden van Ashes blijken winig inhoud te hebben, want sinds medio 2006 spreekt Cognos met mogelijke kopers. 'Bedrijf X' zou Cognos al op 19 juli 2006 hebben benaderd over een eventuele overname. In november van 2006 werden de gesprekken echter afgebroken omdat Cognos de prijs onvoldoende vond.

In december polste Cognos vervolgens zelf naar de interesse van IBM. De Canadezen deden dit naar eigen zeggen om een strategisch alternatief achter de hand te hebben in het geval 'bedrijf X' of een andere koper opnieuw zou aankloppen. Bedrijf X wilde zijn prijs echter niet verhogen, waardoor de overname niet doorging.

Rond de tafel

In januari 2007 gingen Rob Ashe en Ambuj Goyal, de baas van de afdeling Information Management bij IBM, rond de tafel. Aanvankelijk werd er gesproken over partnerships. Afgelopen september werden de overnameplannen concreet. IBM bood eerst 50 dollar per aandeel, een bod dat onmiddellijk werd afgeslagen door Cognos. Toen IBM vervolgens 57 dollar bood, zei Cognos dat het bij 58 dollar per aandeel zou toegeven. De deal, goed voor in totaal zo'n 5 miljard dollar, werd uiteindelijk getekend op 11 november.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-18T13:48:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.