BI bij SAP wordt door Business Objects gelikter

SAP-gebruikers vinden de toevoeging van de technologie van Business Objects (BO) aan het portfolio van SAP een juiste. Ze vragen zich wel af hoe SAP de BO-technologie gaat integreren in zijn producten.

De overname van Business Objects (BO) door SAP heeft niet tot paniek geleid onder SAP-gebruikers. Er is wel twijfel over hoe de Duitse softwaremaker de technologie gaat inpassen in het bestaande portfolio. Dat zegt Tonnie van der Horst, voorzitter van de Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG). "SAP heeft de traditie kleine technologiebedrijven, visionairs, over te nemen. SAP was dan sowieso altijd de dominante partij. Nu met BO ligt dat anders", zegt Van der Horst.

BO is een bi-speler en SAP komt vanuit het erp-platform. Beiden partijen hebben daardoor een hele andere basis, aldus Van der Horst. "SAP is met bi gestart vanuit het primaire proces." Jos Redeman, SAP-gebruiker bij Philip Morris Nederland, ziet daar ook de mogelijkheden. Hij merkt dat het lastig is om met SAP op detailniveau rapportages te maken voor eindgebruikers. Het pakket biedt standaardrapporten, maar het aanpassen van deze rapporten is erg lastig. Peter Millenaar, werkzaam bij de Rabobank vat het kort en krachtig samen. "De interface van SAP is toch wat kneuteriger. Vooral voor kleine bedrijven is dat erg onaantrekkelijk."

Willem-Jan Verhoef, werkzaam bij SAP-partner Ortec, denkt dat de integratie van de BO-technologie in het SAP-platform lang gaat duren. Ook Van der Horst ziet daar voor SAP een grote uitdaging. "Daar heb je de juiste mensen voor nodig, maar ook een hoop geluk."

Productportfolio

Er is een redelijke overlap tussen het productportfolio van SAP en Business Objects. SAP kocht vorig jaar Outlooksoft en Business Objects voegde rond diezelfde tijd Cartesis toe aan het portfolio. De producten van Outlooksoft en Cartesis lijken erg op elkaar, erkent Van der Horst. Het is afwachten welke producten SAP gaat kiezen. Op internet gaan, naar aanleiding van een interview met BO-topman John Schwarz, geruchten over welke producten SAP gaat behouden. Outlooksoft is één van de producten die verder ontwikkeld gaat worden. Schwarz noemt Cartesis de belangrijkste engine.

Toen SAP Business Object begin oktober 2007 kocht, stond Cognos ook te koop. Van der Horst denkt dat de cultuur van BO beter bij de Duitse leverancier past. Hij kan moeilijk zeggen of dat qua producten ook het geval is.

Van der Horst raadt gebruikers aan, bij aankoop van bi-applicaties van SAP, vooral veel vragen te stellen aan SAP over welke stappen het beste kunnen worden genomen. Hij denkt dat het geen goed idee is om te wachten. "SAP heeft een stabiele basis. Het zijn geen applicaties die aan elkaar geknoopt zijn." BO verbetert niet de manier waarop gegevens uit de productiedatabases worden gehaald, daar heeft de leverancier geen applicaties voor. BO zorgt voor een betere presentatie van die gegevens. Van der Horst: "En dat is een extra laag. Dat kan bovenop de SAP-basis."

Bezoek ons BI-seminar op 24 april
Op 24 april organiseert Computable een seminar waarop ervaringsdeskundigen spreken over het gebruik van business intelligence binnen hun organisatie. BI moet zorgen voor een betere concurrentiepositie. Maar wat is de beste oplossing? Daarover wordt volop gediscussieerd. Sommigen vinden de standaardrapportages uit erp-software (enterprise resource planning) voldoende. BI-software is volgens hen overbodig, tenzij het om een groot bedrijf gaat. Anderen wijzen op het strategische voordeel dat wordt behaald met BI. Analyses maken onbekende verbanden zichtbaar en managementinformatie wordt gekoppeld aan een voorspellend model. De vraag die tijdens het seminar centraal staat, is: Wat levert BI op? Daarbij gaat het om return on investment. Aan de hand van praktijkcases wordt uitgelicht welke trends er spelen in de markt. Bekijk het programma en schrijf u nu in (gratis voor eindgebruikers).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-14T16:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.