SAS: 'Consoliderende BI-markt is een kans'

SAS Institute denkt dat de markt een onafhankelijke en specialistische bi-leverancier nodig heeft. Het bedrijf ziet daarom de consolidatie in de markt vooral als kans.

SAS Institute ziet de consoliderende business intelligence-markt vooral als kans. Bert Boers, managing director van SAS Nederland: "SAS blijft zich als specialist concentreren op deze gebieden, in plaats van energie te steken in het integreren van uiteenlopende technologieën en toepassingen om te komen tot één suite van producten." Het bedrijf reageert daarmee op de uitspraken van Business Objects-ceo John Schwarz. Hij zei tegen Computable dat SAS het moeilijk zou krijgen in de consoliderende bi-markt.

Boers denkt dat de bi-markt een onafhankelijke, specialistische bi-leverancier nodig heeft. "Koop je brood bij de bakker of bij de supermarkt? Is het de ‘one-stop-shop' of kiest de klant liever voor kwaliteit en gemak?", zegt hij. De uitdaging die de verschillende bi-leveranciers nu hebben om technologie met verschillende achtergronden samen te voegen tot een overkoepelend geheel, wil niet zeggen dat het aansluit op de behoeften van de klanten, aldus Boers. "Als er iets in de it-geschiedenis ons leert, dan is dat dat groter niet automatisch leidt tot betere producten en meer tevreden klanten."

De Nederland-directeur erkent dat SAS vooral sterk is op het vlak van analytische software, maar hij denkt dat de behoefte aan die software toeneemt. "Dit wordt onder meer zichtbaar doordat steeds meer leveranciers nu aankondigingen doen op dit gebied." Bovendien vindt Boers echte business intelligence veel meer dan een set standaardtoepassingen voor ‘query & reporting'. "Dit moet bij veel leveranciers doorgaan voor bi."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooie reactie van SAS Institute op het artikel (opinie) van de heer John Schwarz. Vooral de vergelijking tussen de bakker en supermarkt voor het brood vind ik een pakkende. In mijn opinie is SAS hier de supermarkt (de one-stop-shop voor ETL / BI / Rapportage / Analyse) en spelen anderen als SAP/BO, IBM, etc. de rol van de bakker met het uitgebreide assortiment.

Maar was voor dat laatste niet een NL spreekwoord; "Schoenmaker blijf bij je leest". Een bakker kan nog zoveel aan zijn assortiment uitbreiden, zijn core business is brood produceren, en hij/zij zal dus in eerste instantie kiezen voor een inkoop van producten uit het aanvullende assortiment, om de concurentie aan te kunnen gaan met de supermarkt op een groter gebied dan alleen het brood... Is dan niet het omgekeerde van toepassing op SAS en bijv. SAP/BO? Is het niet zo dat SAP/BO het moeilijk gaat krijgen de twee bedrijfsvoeringen /-culturen op elkaar aan te laten sluiten en als een integraal gezicht naar buiten te komen?

Ik denk dat de KLANT nog een tijdje associaties heeft bij de naam SAP en BO, zoals dat ook nog steeds geldt voor de naam SAS. Het is niet voor niets dat de heer John Schwarz het bedrijf SAS associeert met ANALYTISCHE en STATISCHE software... Ook SAS heeft werk te doen om de END-to-END oplossing aan de man te brengen, maar ik blijf bij mijn standpunt dat een fusie / overname meer problemen met zich meebrengt voor de organisaties, dan een strategische samenwerking.

Tijdens de consolidatie in de BI markt zijn er door diverse bedrijven en consultants one-liners geponeerd die kant nog wal raken waardoor bedrijven onnodig in verwarring kunnen raken.

Allereerst is het belangrijk vast te constateren dat BI leveranciers mensen dat ze over een geintegreerde oplossing beschikken nadat ze het zoveelste niche product uit de markt hebben weten te kopen.

Kijk bijvoorbeeld naar BO. Aan de buitenkant ziet het er allemaal mooi uit (doen alle BI produkten). Ga je echter onder de motorkap kijken en voor je een echte Proof of Concept uit, dan constateer je alleen een hopeloos samenraapsel (Excelcius, Performance Mgr, Crystal, BO) van 32-bits applicaties die niet goed met elkaar samenwerken. Toch belangrijk als je op zoek bent naar die SPOTT...

In de ETL markt zie je een vergelijkbare situatie. Ook Informatica (en ook BO) is een samenraapsel van producten die zijn opgekocht en nog steeds niet goed samenwerken. Toch belangrijk als je op zoek bent naar 1 geintegreerde (ETL, DWH, BI) metadata omgeving

SAS is eigenlijk een ander verhaal op het gebied van BI. Het is een echt prachtig product (het kan echt alles, maar dat is dan ook direct een nadeel...), zolang je het maar gebruikt waar het goed in is. Op het gebied van BI (BI Server, SAS-EG) zijn ze nog maar net begonnen met Enterprise Reporting. Verschillende testen hebben al uitgewezen dat SAS op het gebied van BI (traditioneel) nog heel veel gaten (functionaliteit en performance) kent. Echter, op het gebied van data analyse staan ze samen met SPSS op eenzame hoogte.

Wat is nu werkelijk de essentie op het gebied van BI? Volgens mij is dat Operational Excellence op het gebied van Enterprise Reporting. En dat wil dus zeggen dat dat een BI Platform in staat moet zijn om een schaalbare oplossing te leveren voor duizenden gebruikers met honderden rapporten op een veilige manier met een lage TCO.

Op het gebied van Enterprise Reporting zijn dprodukten als Business Objects en MicroStrategy vele malen beter als SAS op dit moment. En uiteindelijk gaat het daar om, omdat daar geld valt te verdienen met efficiency slagen (lees lage TCO).

Ik denk dat de markt nog steeds doorgeslagen is in het zoeken van volledige geintegreerde oplossingen die onnodig duur (TCO) achteraf blijken te zijn! We weten immers allemaal allang dat de kosten om de power users tevreden te stellen vaak minstens zo hoog, of nog hoger zijn dan al die duizenden gebruikers...

Het advies is dus om in deze economische malaise vooral te kijken naar zaken die echt direct geld opleveren en geef vooral die power users datgene wat nodig is te bepalen wat al die duizenden gebruikers nodig hebben om daadwerkelijk het verschil te maken: betere beslissingen door betere informatie.

Vergeet overigens niet het aspect van de Vendor lock-in. En dat is sneller gebeurd dan je denkt, immers SAS genereert nauwelijk geoptimaliseerde database onafhankelijk SQL. Migratie naar een andere BI produkt is dan niet zomaar gebeurd....

En als afsluiter: bestudeer eens de visie van Fair Isaac, en kijk vooral eens naar open source ETL en BI oplossingen als je op zoek bent naar een lage TCO...

Dave.....maak jezelf eens kenbaar - naam en achternaam. Nu heb ik het bruine vermoeden dat je relaties hebt met niet-SAS produkten (OSS misschien?). Toch zonde als dat niet waar is.

Wil graag weten waar de auteur vandaan komt als dit soort reacties worden geschreven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-30T09:52:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.