Marktplaats.nl analyseert webhandel met SAS

Internetwinkel Marktplaats.nl gaat de handelsstromen via de website analyseren met de business intelligence software van bi-leverancier SAS. Het bedrijf heeft daarmee met één druk op de knop inzicht in de inkomstenstromen en kan ook voorspellingen doen over de nabije toekomst. Tot nu toe werden financiële rapportages opgesteld in Microsoft Excel. Dit gebeurde op basis van een export van gegevens uit het datawarehouse van de webwinkel.

Eerder dit jaar installeerde Marktplaats.nl de SAS business intelligence-toepassing op één werkplek. Inmiddels is voor een serveroplossing gekozen met bredere toegankelijkheid. Met een Microsoft Office Add-in kan Marktplaats.nl rapportages in PowerPoint, Excel of Word maken. Geautoriseerde medewerkers beschikken nu over financiële rapportages en kunnen de toekomstverwachtingen inzien.

Financieel manager Natasha Zharinova van Marktplaats.nl noemt  als sterk punt van SAS de mogelijkheid de databronnen achter een rapport te herleiden. 'Alle medewerkers kunnen hiermee uit de voeten, waardoor we niet afhankelijk zijn van een paar specialisten', zegt ze. 'En het geautomatiseerd voorspellen van onze inkomsten was een belangrijke wens. Het vergemakkelijkt de samenwerking met eBay, onze Amerikaanse moedermaatschappij.'

SAS9

Met de medewerkers van SAS ontwikkelde Marktplaats.nl een programma dat de financiële situatie van de webhandelaar in kaart brengt. In 1999 begonnen als kleinschalige particuliere handelsplaats op internet, telt Marktplaats.nl tegenwoordig ruim vijf miljoen rubrieksadvertenties, waarvan dagelijks 210.000 nieuwe. Het pakket dat Marktplaats.nl afneemt is gebaseerd op het SAS9-platform en omvat SAS BI Server, SAS ETS, SAS STAT, SAS Access to MySQL, SAS Access to PC file formats en SAS Enterprise Guide.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook realtime discussies over marktplaats. Via twitter: http://twitter.com/marktplaats

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-09T11:07:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.