IBM certificeert gebruikers SPSS Statistics

IBM start met een wereldwijd certificeringprogramma voor eindgebruikers van de business intelligence (bi) software van SPSS Statistics. In het certificaat wordt vastgelegd welke kennis gebruikers hebben van het softwarepakket voor statistiek en analyse. Het gaat bijvoorbeeld om analisten, statistici en businesmanagers die de software gebruiken. De examens worden afgenomen via de computer en starten in november 2009. SPSS verwacht dat dit jaar in Nederland enkele honderden gebruikers aan het programma deelnemen. Dat aantal moet in de toekomst toenemen.

Jaap Vink, senior principal consultant bij SPSS: ‘De behoefte voor het certificeringsprogramma komt zowel van werkgevers als van gebruikers. Werkgevers konden bij een sollicitatieprocedure bijvoorbeeld niet peilen of een kandidaat werkelijk kennis heeft van de software. Het certificaat moet uitkomst bieden.' Hij vervolgt: ‘Ook van de kant van gebruikers is er vraag naar een certificaat. Gebruikers die veel kennis van zaken hebben van de software en veel tijd hebben gestoken in cursussen willen met het certificaat aantonen wat ze in huis hebben.'

Het certificeringexamen wordt via de computer afgenomen en uitgevoerd door Pearsen VUE. Dat bedrijf biedt via een webdienst examens aan en administreert de gegevens. Deelnemers die erachter komen dat ze op bepaalde onderdelen te weinig kennis hebben van de software, kunnen via digitaal cursusmateriaal hun kennis bijspijkeren.

Universiteiten

De software van SPSS wordt in Nederland gebruikt bij ongeveer tweeduizend organisaties. Het pakket wordt ook gebruikt in de lesstof van verschillende hogescholen en universiteiten. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijfskundige of wetenschappelijke analyses bij studies als sociale wetenschappen, bedrijfskunde en economie. Ook bij  technische- en marketingopleidingen wordt de software gebruikt. Er was al een certificeringsprogramma dat speciaal gericht is op universiteitsstudenten.

SPSS is in juli 2009 werd overgenomen door IBM, maar blijft onder de eigen naam actief. Het Beneluxkantoor is gevestigd in Gorinchem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-13T15:09:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.