Forrester: Omzet uit BI-software verdubbelt

groei cijfers vergrootglas grafiek

De wereldwijde omzet uit bi-software zal in 2014 verdubbelen. Dat stelt Forrester na onderzoek.

De wereldwijde omzet uit business intelligence software zal tussen nu en 2015 verdubbelen. Dat stelt analistenbureau Forrester na marktonderzoek. Het bureau berekende dat in 2014 de wereldwijde omzet van bi-software uitkomt op 14 miljard dollar. Nu ligt dat bedrag op ongeveer 7 miljard dollar. De onderzoekers stellen dat bedrijven juist in zware economisch tijden investeren in software voor statistiek en analyse. Het management gebruikt de software om dagelijkse bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk uit te voeren en strategische beslissingen te nemen aan de hand van betrouwbare gegevens.

De marktonderzoeker verwacht voor de komende jaren vooral een toename van de inzet van bi-software onder middelgrote bedrijven. De markt is nu grotendeels in handen van grote leveranciers als SAP, IBM en Oracle, maar analisten zien juist door de toename van bi onder middelgrote bedrijven ook kansen voor kleine en specialistische leveranciers.

Forrester ziet dat bedrijven investeren in steeds uitgebreidere bi-oplossingen. Standaard rapportagesoftware zorgt volgens hen in 2014 voor een omzet van 5,9 miljard dollar (in 2009 4,8 miljard dollar). De omzet uit bi-software gericht op aansturing van bedrijfsprocessen ligt dan op ruim 5 miljard dollar (2009 ruim 2 miljard dollar). De omzet uit voorspellende analyse, ofwel predictive analytics, moet volgens de onderzoekers in 2014 uitkomen op 1,8 miljard dollar (nu 698 miljoen dollar). De wereldwijde omzet uit bi-software voor analyse van tekstbestanden ligt in 2014 rond de 978 miljoen euro (in 2009 is dat nog 296 miljoen euro). De omzet uit de meeste vergaande vorm van bi-software, het zogenoemde complex event processing (cep) waarbij realtime analyses plaatsvinden van gegevens uit verschillende bronsystemen, groeit in 2014 tot 223 miljoen dollar (nu 62 miljoen dollar).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-30T09:51:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.