CWI-startup verkoopt zoekmachine-op-maat

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) richt een zoektechnologiebedrijf op, waarmee klanten zelf 'zoekmachines op maat' kunnen creëren. De oprichters van 'Spinque' zijn drie wetenschappers uit de onderzoeksgroep ‘Interactive Information Access’ van het CWI. Spinque introduceert naar eigen zeggen een nieuwe manier van zoeken in de markt, die ze zelf ‘Search by Strategy’ noemen.

Met Spinque kunnen klanten zelf een zoekmachine op maat creëren. 'Daar waar huidige zoektechnologieën als web en enterprise search de gebruiker beperken tot een voorgedefinieerde zoekstrategie, biedt Spinque de mogelijkheid elke zoekstrategie zelf aan te passen, of zelfs een compleet nieuwe strategie te definiëren', aldus de oprichters. 'De octrooi-informatiespecialist bijvoorbeeld, die de meertalige collectie van alle Europese patenten wil doorzoeken, bepaalt zelf de zoekstrategie en genereert hiermee een search engine op maat.'

'Veel organisaties kampen met ingewikkelde business intelligence vraagstukken', zegt mede-oprichter en Spinque-directeur Arjen de Vries. 'Zelfs de vertaalslag van marktsegment naar de verschillende uitingen die dat segment omschrijven resulteert al snel in een omvangrijke en daarmee complexe zoekvraag. Standaardtechnologieën zoeken of te generiek, of de strategie is van te voren vastgesteld en dus niet flexibel. De kracht van Spinque ligt in het ondersteunen van oneindig veel zoekstrategieën, die ook nog eens tijdens het zoekproces verfijnd kunnen worden", zegt de Vries.

Interactief zoeken

Databronnen kunnen variëren van persoonlijke tot bedrijfsgegevens, gedefinieerde lijsten van concurrenten en patent classificaties, maar ook publieke bronnen als wikipedia en webresultaten.

De Vries legt uit dat bij lastige queries Spinque de mogelijkheid biedt verschillende aspecten los van elkaar te analyseren en vervolgens met elkaar te combineren zonder daarbij zoekresultaten te verliezen. Een opdracht om patenten over airbags in motorfietsen te vinden kon Spinque bijvoorbeeld beter oplossen dan anderen door eerst patenten voor motorfietsen en patenten voor airbags te vinden, en pas daarna de resultaten te combineren.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-10T16:24:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.