BI-markt is terug op niveau van voor de crisis

groei cijfers vergrootglas grafiek

De groei van de Nederlandse markt voor business intelligence software (bi) is terug op het niveau van voor de economische crisis. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van bi-oplossingen is vanaf de zomer van 2009 toegenomen met 10 procent. Dat is het niveau van voor de recessie, stelt informatieleverancier voor de ict-branche Computer Profile na onderzoek. Op het dieptepunt van de crisis lag de groei van het aantal gebruikers van bi onder de 1 procent.

Dat stelt de informatieleverancier voor de ict-sector na interviews met de afgevaardigden van zesduizend Nederlandse bedrijven met vijftig of meer medewerkers. Het bedrijf uit Breda becijfert dat halverwege 2010 één op de vier Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruik maakt van bi.

Volgens Computer Profile laten vooral middelgrote bedrijfsvestigingen (tot vijfhonderd medewerkers) de laatste twaalf maanden een sterke groei zien in het gebruik van bi-software. Voor grote organisaties zien ze vooralsnog geen uitbreiding in bedrijfsvestigingen op het gebied van bi. Volgens het onderzoeksbedrijf zijn Business Objects (overgenomen door SAP) en Cognos dat (in handen van IBM) de meest gebruikte bi-oplossingen in Nederland.

In de periode februari 2006 tot juli 2010 is het gebruik van bi van SAP (inclusief Business Objects) gestegen van 7,1 procent naar 10,4 procent. Bi-software van IBM (inclusief Cognos) was begin 2006 in gebruik bij 6,4 procent van de onderzochte bedrijfsvestigingen. Op dit moment maakt 8,6 procent van die groep gebruik van de bi-software van 'Big Blue'. Dat komt neer op een gemiddelde groei van 7 procent per jaar. Het derde meest gebruikte bi-pakket betreft de software van Oracle (inclusief Hyperion). Medio 2010 maakt ongeveer 1,5 procent van de bedrijfsvestigingen gebruik van die software.

Invloed database op bi

Het gebruik van bi ligt, met 29 procent, bijna twee keer zo hoog bij vestigingen waar een database management systeem (DBMS) in gebruik is dan bij vestigingen zonder DBMS-systeem. Daar beschikt 16 procent over een bi-oplossing. Daarnaast lijkt ook de keuze voor een bepaalde database-oplossing invloed uit te oefenen op de bi-applicatie die wordt gebruikt.

Bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers is Microsoft SQL Server, met 60 procent, de meest voorkomende database-oplossing. Ongeveer 22 procent van de vestigingen gebruikt medio 2010 een DBMS-oplossing van Oracle. DBMS-systemen als Sybase, Progress en PostgreSQL zijn in gebruik bij circa 17 procent van alle vestigingen. IBM, DB2 of Informix wordt door circa 7 procent van de vestigingen gebruikt. Ook MySQL, via Sun inmiddels ook in Oracle handen gekomen, kent een gebruikersgroep van circa 7 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-14T11:36:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.