IBM koopt business analytics-bedrijf Netezza

Cloud computing

IBM neemt voor 1,7 miljard dollar het bedrijf Netezza over. Dat is een leverancier van business analytics software en datawarehouse-platformen. De apparatuur van Netezza, zoals de Performance Server (NPS), maken complexe datawarehouse-omgevingen en het toepassen van analytische applicaties eenvoudiger.

Met de Netezza-technologie kunnen grote organisaties snel grote hoeveelheden data analyseren. Voor IBM is de overname belangrijk om de eigen analytics-activiteiten verder uit te bouwen. Het nam sinds 2006 al 23 analyticsleveranciers over, voor alles samen meer dan 12 miljard dollar. De analyticsmarkt is in het tweede kwartaal wereldwijd gegroeid met 14 procent.

Netezza heeft klanten over de hele wereld, zoals Center Parcs, NYSE Euronext en NTT Docomo. Zijn producten worden in Nederland verkocht via Inergy Analytical Solutions. Inergy combineert Netezza met de software van SAP Business Objects. In Nederland heeft Inergy bij Flora Holland en Center Parcs datawarehouses geïmplementeerd op een Netezza Performance Server (NPS). Bij beide organisaties is sprake van grote hoeveelheden gegevens, maar de performance van de traditionele database server was niet toereikend. De combinatie van Netezza en Business Objects biedt gebruikers een snelle omgeving voor de analyse van bedrijfsgegevens. Daarnaast zijn onderhoudskosten van de NPS zeer laag, aldus Inergy.

Tegenbod?

 Analisten rekenen op een tegenbod uit de markt. Onder meer Oracle wordt genoemd, omdat ceo Larry Ellison eerder dit jaar de technologie van Netezza een 'inspiratie' noemde voor de eigen Exadata opslagservers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik niet helemaal begrijp is waarom IBM meer dan 31x de jaaromzet ($53,6mln)wil betalen voor dit bedrijf... Ik geloof heel graag dat dit volledig aansluit op de strategie van IBM, maar dit is wel een absurde prijs als het genoemde bod van $1,7mrd klopt. Is de deur weer geopend voor de volgende ICT-bubbel? De prijs die HP voor 3Par betaald is eerlijk gezegd ook verre van realistisch, dat halen ze er nooit binnen een paar jaar uit. Gezien het korte termijn geheigen van de gemiddelde aandeelhouder moeten ze zit wel heel snel te gelde maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-21T08:29:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.