SAP, IBM en HP komen met BI-appliance

Cloud computing

Bedrijfssoftwareleverancier SAP brengt samen met HP en IBM een appliance voor business intelligence op de markt. De samenvoeging van hardware en software heeft de naam Hana (high-performance analytic appliance) en is gericht op analyse van grote hoeveelheden bedrijfsgegevens. De toepassing van in-memory analyses en datacompressie moet de snelheid waarmee relevante informatie bovenkomt, verhogen.

Cisco, Fujitsu en Intel zijn ook betrokken bij de ontwikkeling. Die samenwerking met meerdere leveranciers moet ervoor zorgen dat de appliance integreert met de hardware, software en processors van verschillende partijen.

SAP bouwt met Hana voort op de doorbraak van blade servers en multi-core processing. In plaats van dataopslag in statische tabellen in traditionele databases, worden bestanden op basis van het in-memory-principe 'vastgehouden' en geanalyseerd in de appliance. Dat is een verschil met traditionele bi-toepassingen, waarbij gegevens op harde schijven eerst worden gerubriceerd in kubussen en dimensies.

Volgens de leverancier is de berekening van analyses en vraagopdrachten (queries) op grote hoeveelheden bedrijfsinformatie vele malen sneller. Dat kom door de in-memory methode en een compressietechniek waardoor databestanden met de factor tien tot vijftig worden gecomprimeerd.

Als voorbeelden van toepassingen van Hana noemt technisch directeur van SAP Nederland Mark Raben het gebruik bij de verwerking van gegevens van slimme meters van energieleveranciers. Hij legt uit: 'Als het energieverbruik per gebruiker bijvoorbeeld ieder kwartier wordt gemeten, levert dat een enorme hoeveelheid gegevens op. Die gegevens kunnen worden gekoppeld aan inkoopgegevens. Zo kan het energiebedrijf zijn inkoop afstemmen op het verbruik en rekening houden met fluctuaties van de energieprijs', aldus Raben.

Samenwerken

HP werkt al langer samen met SAP op het gebied van de ontwikkeling van in-memory-oplossingen. SAP en Cisco kijken voor de inzet bij gezamenlijke klanten naar de doorontwikkeling van de appliance. SAP en IBM ontwikkelde voor Hana nieuwe software die is gebaseerd op de technologie van de eX5-servers van die leverancier. Door gezamenlijke ontwikkeling moet de appliance optimaal werken met de nieuwe Xeon 7500 processor van die chipleverancier.

De appliance  wordt vanaf 30 november 2010 geleverd. De eerste negen maanden zal Hana alleen worden gebruikt door een selecte groep klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-25T14:33:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.