Ex-CA-topman Sanjay Kumar beschuldigd van fraude

Sanjay Kumar, de voormalige gedelegeerd bestuurder van het Amerikaanse softwarebedrijf Computer Associates, is in beschuldiging gesteld voor het plegen van fraude. Ook wordt hem het belemmeren van het strafrechtelijk onderzoek verweten.

Kumar zou niet alleen op de hoogte zijn geweest van de boekhoudfraude bij CA, hij zou bovendien getracht hebben de feiten te verbergen, meldt het Belgische dagblad De Tijd. Via zijn advocaat laat Kumar weten de beschuldigingen van de hand te wijzen en zijn onschuld te kunnen bewijzen.

Afgelopen juni werd de 42-jarige Kumar gedwongen ontslag te nemen. Een opvolger is er nog niet, maar er kwamen wel drie nieuwe leden in de raad van bestuur. Niet toevallig zijn twee van hen medewerkers van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Gelijktijdig werd bekend dat Computer Associates met de justitiële autoriteiten een schikking heeft getroffen voor het afkopen van de miljardenfraude waavan het verdacht wordt. Het bedrijf betaalt de aandeelhouders een schadevergoeding van 225 miljjoen dollar.

 

Computer Associates heeft tussen 1998 en 2001 de omzet kunstmatig verhoogd met maar liefst 2,2 miljard dollar. Dat gebeurde onder meer door contracten te antidateren, zodat de inkomsten een kwartaal eerder konden worden ingeboekt. Toen dat aan het licht kwam, heeft CA de cijfers herzien. Sanjay Kumar, die bij CA opklom van softwareontwikkelaar tot gedelegeerd bestuurder, zou volgens de aantijging herhaaldelijk belangrijke potentiële klanten hebben bezocht om hen nog snel een contract telatn ondertekenen en de omzet vervolgens te antidateren. Zo zou hij in januari 2000 een contract ter waarde van driehonderd miljoen dollar hebben binnengehaald, dat in de boeken werd verwerkt als een in december 1999 gesloten opdracht..
 
Een voormalige juridische medewerker van CA, Steven Woghin, geeft toe dat hij gelogen heeft over een aantal feiten en personeelsleden heeft gevraagd hetzelfde te doen. Dat gebeurde volgens hem echter op aandringen van Kumar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T12:52:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.