Nspyre rust 50.000 bijen uit met chip

Ict-dienstverlener Nspyre gaat in samenwerking met Fontys Hogescholen in Eindhoven vijftigduizend honingbijen uitrusten met een chip. Beide partijen willen met het project het aantal vliegbewegingen en de reistijd tussen bijenkorf en bloemen registreren, om de sterfte onder bijenvolken tegen te gaan. Nspyre spreekt van 'de overname van vijftigduizend it'ers' en 'de grootste overname in de it-sector ooit'.

De dienstverlener wil met de ‘BIJ-zondere' actie de honingbij ondersteunen. Nspyre heeft daarom vijf bijenvolken aangeschaft. Het bedrijf verwacht de populatie te kunnen laten groeien tot 250.000 bijen. Met technologie steunt Nspyre het onderzoek naar oorzaken waarom bijenvolken uitsterven.

Floriade 2012

Direct na de geboorte worden bijen voorzien van een kleine chip. Het bijenvolgsysteem is een meetinstrument om gedetailleerd onderzoek te doen naar de factoren die van invloed zijn op het verdwijnen van bijenvolken. Het complete systeem wordt in 2012 op de Floriade in Venlo gedemonstreerd.

Nspyre pakte op dinsdagochtend 21 juni 2011 groot uit met de mededeling dat de dienstverlener een megaovername had gedaan. De aangekondigde vijftigduizend it'ers bleken echter bijen te zijn die via chips Fontys Hogescholen in Eindhoven van data gaan voorzien. Nspyre steunt dit onderzoek in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik lach me een kriek.

Luguber marketing idee, wat de menselijke bevolking alvast warm laat lopen voor het volgende concept:

----------------------------------------------------------------------
"Direct na de geboorte worden bijen voorzien van een kleine chip"
----------------------------------------------------------------------

Ik hoop, voor deze arme bijenvolkjes dat deze chip-implantatie niet de oorzaak word, waarom hun kwetsbare lichaampjes, straks - van binnenuit - zullen gaan verrotten door interne kankergezwellen, veroorzaakt door de aanwezigheid van een on-natuurlijk iets in hun lijf.

Tip:
Misschien kunnen deze "researchers" zich beter gaan richten op de effecten die genetisch gemanipuleerd gewassen hebben op de bijen-bevolking ;-)

Hier vast een researchlink voor de liefhebbers:
"Death of the Bees: GMO Crops and the Decline of Bee Colonies in North America"
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=8436

Begint de floriade op 1 april??

Menig dier is intussen uitgerust met chips en het uitsterven van bijenvolken is een groot probleem.
Ik heb geen link met NSpyre maar heb de indruk dat niet alleen korte termijn winstbejag aan deze actie ten grondslag ligt.
Ofwel, boeiend initiatief, ben benieuwd hoe dit verder gaat.

Het is al eerder gedaan met detectoren. Het probleem is alleen dat je waarschijnlijk dit soort dingen op werksters wil plakken en dat wordt echt een enorme klus. Denk even aan 50.000 bijen labelen, met alleen een koningin labelen ben je al minimaal 2 minuten zoet. Ja, met wat koolstof kun je ze even bedwelmen.

Het is wat betreft echt onderzoek nog veel interessanter om darren te volgen naar bevruchtingsplekken (en andere kasten). Dat is nog maar heel weinig onderzocht.

Ik ben bang dat het project geen kans van slagen heeft. Eerlijk gezegd vind ik het ook bizar. We weten nog maar zo weinig van de leefwereld van de imme, de bijen. Bovendien, bijen leven in de zomer ongeveer 6 weken. De eerste 3 weken als huisbij en daarna als haalbij. Dus, bezint eer ge begint. Een wellicht kostbare zinloze actie. Jammer dat nu ook bijen als proefdier worden ingezet. Ik ben het eerder eens met deze tip:
Tip:
Misschien kunnen deze "researchers" zich beter gaan richten op de effecten die genetisch gemanipuleerd gewassen hebben op de bijen-bevolking ;-)Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-21T09:40:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.