Software en diensten bezorgen IBM groeicijfers

Concern verkoopt minder hardware in vierde kwartaal 2011

Cloud computing

IBM ziet meer vraag naar zijn business intelligence en analytics software

IBM zag zijn omzet in het vierde kwartaal van 2011 met 2 procent stijgen naar 29,5 miljard dollar. De winst steeg met 4 procent naar 5,5 miljard dollar. De groeicijfers zijn volgens de leverancier te danken aan de groei van de verkoop van software en diensten. Over het hele boekjaar zag IBM zijn omzet met 7 procent toenemen naar 106,9 miljard dollar. De winst steeg met 7 procent naar 15,9 miljard dollar.

Volgens IBM was er in het vierde kwartaal van 2011 meer vraag naar business intelligence en dataopslagoplossingen. Er werd meer omzet geboekt met WebSphere middleware-software, Tivoli beheersoftware en Rational ontwikkelingssoftware. De vraag naar Lotus e-mailsoftware daalde met 2 procent. IBM deed verder goede zaken met zijn gedistribueerde database oplossingen. Zo steeg de vraag de Netezza datawarehouse-oplossingen met 70 procent.

IBM verkocht minder hardware in het vierde kwartaal van 2011. Zo daalde de vraag naar System z mainframes, System x servers en dataopslaghardware. Wel werd er meer omzet geboekt met Power Systems servers. Volgens IBM migreren klanten vaker van mainframes naar Power Systems servers. Daarnaast stappen klanten van HP en Oracle vaker over naar de Power Systems Unix-systemen. Oracle ontwikkelt geen nieuwe software meer voor Itanium servers en HP is daar niet blij mee. Sommige klanten vinden dit een onzekere situatie en kiezen daarom voor IBM-technologie. Door deze ruzie is IBM wereldwijd de grootste serverleverancier geworden.

Smarter Planet

IBM zegt de komende jaren verder te willen groeien met geavanceerde technologie, zoals business analytics en cloud computing. Business analytics zag in 2011een omzetgroei van 16 procent. Omzet uit cloud computing oplossingen groeide met 300 procent. Het Smarter Planet portfolio, dat oplossingen levert voor het verbinden van slimme apparatuur, groeide in 2011 met 47 procent

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-20T16:29:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.