Almere kiest voor SPSS-analytics van IBM

IBM

Gemeente Almere gaat de predictive analytics-software van IBM (SPSS) inzetten om de dienstverlening aan haar inwoners te verbeteren. Almere is volgens IBM de eerste lokale overheidsorganisatie in Nederland die open data gaat integreren in de stedelijke operationele processen, om de beschikbare middelen beter te kunnen verdelen.

Met ongeveer tweehonderdduizend inwoners is Almere de jongste stad van Nederland en één van de snelst groeiende steden in Europa. Almere heeft de rijksopdracht om rond het jaar 2030 in omvang te verdubbelen. Om deze groei mogelijk te maken zal de analytische software van IBM de stad helpen meer inzicht te krijgen in de gegevens waarover deze al beschikt. Op deze manier kan Almere volgens IBM weloverwogen beslissingen nemen, sneller problemen oplossen en de operationele efficiëntie verhogen.

Handmatig proces

Almere zal de analytics-oplossing voornamelijk gebruiken om de dienstverlening aan de inwoners te optimaliseren. In eerste instantie heeft Almere als doel om de toewijzing van subsidies en uitkeringen te verbeteren. Dankzij de IBM-software kan de stad dit tijdrovende en grotendeels handmatige proces veel sneller uitvoeren.

De gemeente kan vanaf nu een grote hoeveelheid open data analyseren om bijvoorbeeld snel te bepalen welke inwoners recht hebben op een uitkering. Ook kan zo beter worden bepaald of bestaande regelingen nog steeds geldig zijn, of ze toegekend zijn op basis van correcte gegevens en wanneer er nader onderzoek nodig is. Verder zal de analytische software worden ingezet om methodes te ontwikkelen die sociaal-economische afwijkingen in de stad voorspellen, zodat Almere tijdig preventieve maatregelen kan nemen.

Gerichte acties

‘Door trends en patronen in data in kaart te brengen en toekomstige scenario’s te schetsen, stelt IBM-analytics ons in staat om de uitdagingen waar we voor staan beter te begrijpen, de middelen die we beschikbaar hebben beter in te zetten en de besluitvorming te optimaliseren’, zegt Gerhard Dekker, hoofd onderzoek en statistiek van de gemeente Almere. ‘Met de software kunnen wij de verkregen inzichten direct vertalen in gerichte acties en zo de toewijzing van subsidies en uitkeringen sneller uitvoeren. Hiermee kunnen we onze burgers een betere service bieden.’

Dankzij de mogelijkheden voor het importeren, prepareren, automatiseren, analyseren en rapporteren van data, kan met behulp van IBM SPSS predictive analytics-software een dataset worden gemaakt van de beschikbare gegevens van de stad. De software ondersteunt het monitoren van belangrijke indicatoren en helpt om zwakke plekken te vinden en aanbevelingen te doen voor verdere acties. Dit gaat verder dan de mogelijkheden die traditionele spreadsheetsoftware biedt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-13T16:05:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.