Brandweer Amsterdam berekent risico's digitaal

Het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland gebruikt business intelligence-software van voor het inventariseren van risico’s in de regio. Het systeem levert de brandweerleiding vanaf maart 2013 concrete informatie waarmee de organisatie kan worden aangestuurd. Bovendien kan de brandweer betere voorlichting geven in buurten, wijken en gemeenten. Ict-dienstverlener Incentro was verantwoordelijk van de implementatie.

Het systeem toont 600.000 objecten zoals gebouwen, het spoor, wegen en mogelijke incidenttypen als woningbranden, verkeersongelukken, koolmonoxide-vergiftigingen,  in combinatie met de registratie van daadwerkelijke incidenten en data uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG-register). Dit levert twaalf miljoen mogelijke incidenten op, waarop de brandweer kan anticiperen.

Het digitale risicoprofiel wordt door Brandweer Amsterdam-Amstelland gebruikt om risico’s te berekenen: de kans op een incident wordt afgezet tegen het effect ervan. Op die manier worden de risico’s per gebied in kaart gebracht, maar kan de brandweer ook inzoomen op incidenttype om te zien welk incident het meest voorkomt op welke locatie. Het opstellen van risicoprofielen is wettelijk verplicht voor de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s.

Door het digitale risicoprofiel heeft het management van de brandweer betere stuurmogelijkheden. Er kan een nauwkeurig opleidingsplan gemaakt worden, toegespitst op de risico’s in het gebied waar een brandweerman werkzaam is. Bovendien kan de brandweer buurten, wijken en gemeenteraden beter informeren over concrete risico’s. Alle informatie is real-time in te zien en het systeem is zo ingericht dat andere korpsen er ook mee kunnen werken.

Dashboards

‘Met ongeveer tienduizend incidenten per jaar in onze regio hadden we grote behoefte om de risico’s van bepaalde objecten en gebieden beter in te kunnen schatten en in het beste geval zelfs te kunnen voorkomen’, vertelt projectleider Risicoprofiel Barry van ’t Padje van het korps Amsterdam-Amstelland. ‘In de toekomst gaan we het systeem gebruiken om onze prestaties te analyseren. Komend jaar ontwikkelen we bijvoorbeeld een dashboard voor vakbekwaamheid, financiën en P&O.‘

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als zoon van een (oud) commandant brandweer en consultant met BI als vakgebied gaat mijn hart hier sneller van kloppen. Machtig interessant natuurlijk BI bij preventie. Voorspellingen doen op basis van historische gebeurtenissen niets nieuws maar de toepassing is inspirerend. Want.. wat gebeurt er met deze data? worden kazernes anders bevoorraad? zijn kazernes verplaatst? hebben mensen in risico gebieden extra voorlichting gehad? zijn er op basis van risico zones verbanden gelegd met de beschikbaarheid van bluswater? enz enz.. leuk. Mocht iemand van de brandweer amsterdam dit lezen, ik kom graag een keer kijken luisteren en van gedachten wisselen!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-07T17:15:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.