Rabobank upgrade SAP BW naar SAP Hana

Rabobank

Rabobank Nederland heeft gekozen voor de in-memory database SAP Hana. De coöperatie wil hiermee sneller queries uitvoeren voor managementinformatie en rapportages en vlotter gegevens laden. Het is daarnaast een gunstig bijeffect dat de exploitatie van de gekozen oplossing goedkoper uitvalt dan die van het bestaande platform met SAP BW als datawarehouse en onderliggende DB2-databases. ‘Dat is niet ons uitgangspunt geweest, maar wel mooi meegenomen’, zegt Rob Klomps, executive vice president IT Infrastructure & Operations bij Rabobank Nederland.

Rabobank Nederland moet de 136 aangesloten coöperaties zo goed mogelijk ondersteunen en heeft hiervoor sinds 2005 een datawarehouse met SAP BW. Sindsdien is het aantal gegevens fors toegenomen en heeft de bank meer behoefte om al die gegevens te analyseren. Daar komt bij dat de overheid aanvullende rapportages verplicht heeft gesteld. De bestaande architectuur bleek niet voldoende te zijn, waardoor de performance te wensen over liet en de laadtijden van gegevens te hoog opliepen. De nieuwe in-memory database SAP Hana leek veelbelovend. Rabobank heeft een proof of concept gedaan met geanonimiseerde gegevens van de bank zelf. De resultaten waren zo goed dat zij tot aanschaf zijn overgegaan.

x86 Intel-machines van IBM

Bij Rabobank Nederland gaat het om 16 tot 20 terabyte (TB) aan gegevens. Hana heeft uit zichzelf al een compressiefactor van ongeveer drie, zodat gebruikers de aanschaf van hardware kunnen beperken. Het werken met een in-memory database betekent dat je ook moet beschikken over hardware die dergelijke hoeveelheden aan kan. Na compressie gaat het om 5 tot 6 TB. ‘IBM heeft nu blades met een werkgeheugen van 1 TB’, zegt Klomps. ‘Dat zijn gewoon x86 Intel-machines, draaiend onder Linux. We hebben er zeven staan voor de productieomgeving, zodat we voorlopig vooruit kunnen. Om te kunnen migreren naar SAP Hana was het eerst nodig de bestaande BW te upgraden naar de nieuwste versie.’

Ondanks de desinvestering in servers en de DB2-databases, de aanschaf van SAP Hana en nieuwe hardware, zijn de jaarlijkse exploitatiekosten van het nieuwe platform voor Rabobank lager dan voordien. ‘Het belangrijkste is dat we nu kunnen leveren waar de business behoefte aan heeft’, stelt Klomps. ‘Bankbestuurders willen tegenwoordig ook vaker met een tablet of smartphone hun rapportages en analyses opvragen. En mensen die met dergelijke apparatuur werken, willen al helemaal niet meer wachten op een resultaat.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-07T09:29:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.