2004 goed jaar voor databaseleveranciers

Voor fabrikanten van databases was 2004 een goed jaar, zegt IDC. Het aantal via databases aangedreven toepassingen groeit harder dan de omzetcijfers doen denken.

"De werkelijke groei van de inzet van databases is waarschijnlijk groter dan de omzetcijfers doen geloven", schrijft onderzoeker Carl Olofson naar aanleiding van een onderzoek naar de resultaten van de grootste vijf fabrikanten van databanken. Bedrijven zetten databases volgens Olofson vooral in om zakelijke gegevens te ordenen, te analyseren en te presenteren (bedrijfsintelligentie) en om bedrijfsgegevens aan elkaar te knopen (data-integratie).

De resultaten van de grootste databasefabrikanten geven een vertekend beeld van de vraag. Dat komt ten eerste doordat bedrijven in 2004 voor het eerst sinds een jaar of wat weer geld uitgaven aan ict. Verder veroorzaakt de zwakke wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzicht van de euro ruis. "Het lijkt een inkomenssprong voor de Amerikaanse bedrijven. Teruggerekend naar de lokale munt is het een stuk minder."

IDC keek naar de omzetcijfers van de grootste vijf en de rest van de databaseleveranciers (zie tabel). Oracle is nog steeds de grootste, gevolgd door IBM. Op enige afstand staat Microsoft. Achteraan staan Sybase en NCR Teradata.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-18T08:58:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.