Big data maakt nachtleven Eindhoven veiliger

CityPulse: Consortium van Atos, DITSS en Intel

Atos, Dutch Institute of Safety & Security (DITSS) en Intel bundelen hun krachten voor ‘Citypulse’: een project dat big data uit meerdere bronnen verzamelt om hiermee het nachtleven van Eindhoven veiliger te maken. Door real time data uit het drukbezochte uitgaansgebied Stratumseind te verzamelen kan men met behulp van Citypulse hulpdiensten en autoriteiten tijdig informeren om incidenten te voorkomen en hiermee de veiligheid van het uitgaansgebied te waarborgen.

In het uitgaansgebied Stratumseind in Eindhoven komen ieder weekend bijna twintigduizend mensen meer dan vijftig cafés, nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden bezoeken. Eindhoven wil dit gebied veiliger en prettiger maken met behulp van Citypulse. Voor de ontwikkeling van dit 'programma' vormen Atos, DITSS en Intel een consortium.

Big Data Analytics

De werking van CityPulse, ontwikkeld door Atos, DITSS en Intel

Binnen Citypulse wordt real time data verzameld uit meerdere bronnen, waaronder videobeelden en audiofragmenten van beveiligingscamera’s en microfoons en social media. Deze informatie wordt gecombineerd met online data zodat er een duidelijk beeld van de straat ontstaat. Via big data-analyses wordt iedere situatie die afwijkt van het ‘standaard’ datapatroon vergeleken met de andere databronnen.

Dreigt een situatie uit de hand te lopen, dan maakt Citypulse een melding bij het controlecentrum. Dit stelt de hulpdiensten in staat om actie te ondernemen, zoals meer lichten aandoen in de straat of meer politie laten patrouilleren. Bij het verzamelen en analyseren van de data wordt naar eigen zeggen de privacy van de verzamelde gegevens gewaarborgd, doordat alle gezichten in de videobeelden direct onherkenbaar worden gemaakt.

Minder incidenten

Eindhoven verwacht met het Citypulse een veiliger nachtleven en een vriendelijkere omgeving voor zowel bezoekers als bewoners te bewerkstelligen. Bovendien kan de politie efficiënter worden ingezet, zodat er minder incidenten plaatsvinden. Daarnaast worden de kosten aan opruim- en herstelwerkzaamheden voor zowel de stad als de horecaondernemers verminderd.

Volgens Albert Seubers, Head of global Strategy & Business Development Smartcity bij Atos, is het concept waarbij big data van meerdere bronnen wordt geanalyseerd ook toepasbaar in andere gebieden van de stad. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om inwoners van de stad te waarschuwen voor vervuiling of om verkeer naar andere parkeerplaatsen of andere ontsluitingswegen te leiden. ‘Deze oplossing kan overal en altijd op maat worden geïmplementeerd, met inachtneming van de strikte veiligheid- en privacyregels.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=2cwdhIDvMgI&feature=youtu.be

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-21T06:00:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.