CIO: Traditionele ICT biedt houvast bij disruptie

Goedkeuring

Digitale ontwikkelingen zijn ontwrichtend, maar kunnen in de hand worden gehouden wanneer organisaties werken met traditionele it-componenten. Dit meent de meerderheid van de cio’s wereldwijd in onderzoek van werving- en selectiebureaus Harvey Nash en adviesbureau KPMG. Ook meent de meerderheid van hen dat de digitale disruptie ook positief kan werken.

Zeker twee derde van de cio’s ziet digitale ontwikkelingen als ontwrichtend. Zo meent deze meerderheid dat dergelijke ontwrichting nieuwe bedrijfsmodellen, producten en diensten gaat creëren die de oude vervangen. Daarnaast zegt 24 procent van de cio’s dat de ontwrichting meer gaat om het huidige werk efficiënter te maken en 11 procent weet niet zeker wat de ontwrichting van digitale ontwikkeling te betekenen heeft.

Voor 34 procent van de ondervraagden is de digitale ontwrichting nu al aan de gang. 28 procent verwacht ontwrichting binnen twee jaar en 14 procent verwacht dit binnen de twee tot tien jaar. Volgens 89 procent van de cio’s gaat deze digitale ontwrichting enige tot zeer grote verandering opleveren voor hun organisatie. Deze verandering hoeft niet per se negatief te zijn. Zo geeft 61 procent van de cio’s aan dat de digitale ontwrichting hen een klein tot groot concurrentievoordeel gaat opleveren.

Volgens de meerderheid van de cio’s is hun team het meest succesvol op het gebied van traditionele it-onderdelen. Zo is men volgens de cio’s het beste bezig binnen development (47 procent), cloud-technologieën (38 procent) en it-governance (37 procent). Het team is het minst succesvol bij social media (19 procent) en big data analytics (24 procent).

Tekort aan big data-vaardigheden

Toch mist de cio nog een aantal vaardigheden binnen zijn team. Big data analytics kennis wordt hierbij het meeste gemist. Dit lage succespercentage bij big data analyse kan mogelijk worden verklaard door het tekort aan big data-talent binnen de organisatie. In 2014 dacht nog 24,4 procent van de cio’s dat er een tekort was aan big data analytics-vaardigheden. Dit jaar is dit aantal toegenomen tot 36,2 procent. Naast big data analyses, bezit het team van de gemiddelde cio ook te weinig kennis over project management (34,3 procent) en business analyse (29,4 procent). Bijna 60 procent van de cio’s denkt bovendien dat een dergelijk tekort aan kennis hen tegenhoudt om veranderingen bij te houden.

Talent aanhouden

Het vertrouwen in het vermogen om de beste werknemers aan te houden, is toegenomen met 4 procent. Vooral binnen de engineering-, nuts- en transport-industrie zijn de zorgen over het vasthouden van it-talent afgenomen. Daarnaast is de intentie om nieuwe it’ers aan te nemen toegenomen tot 44 procent. Toch heeft nog bijna 90 procent van de cio’s enige tot grote zorgen wat betreft het behouden van talent in de organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bigdata kennis wordt gemist, door tekort aan big data-talent, zo lezen we. Zou je deze lociga ook op grote datasets toe kunnen passen ? Wie weet wat voor added value er uit komt.. Hoe zou het trouwens met de CIO zijn. Wat weet die zelf van Cloud/IT-governance/BigData/ProjectManagement ? Maar voorlopig kopzorgen : Beste werknemers die blijven wel, maar het talent loopt blijkbaar weg. Misshien zien ze hoe je gewaardeerd wordt, als je eenmaal beste werknemer bent geworden :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-27T11:56:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.