SAS bouwt business intelligence-platform KNVB

Karel Kinders van SAS (links) en Jean-Paul Decossaux van de KNVB.

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) gaat de technologie van business intelligence-leverancier SAS inzetten voor een ‘voetbal intelligence’-platform. Hierop moet de voetbalbond vanuit zijn bestaande database resultaten van analyses kunnen publiceren. Sinds 2014 werkt de KNVB al samen met SAS.

SAS gaat de KNVB ondersteunen bij het opzetten van een business intelligence (bi)-platform, om inzichten te delen met zijn leden. ‘Via Sportlink hebben wij een hoop data beschikbaar over wedstrijden in heel Nederland’, legt een woordvoerder van de KNVB uit. ‘Dit zijn gegevens als uitslagen en de spelers bij elke wedstrijd. Daarnaast hebben we ook marketing- en communicatiedata waar we analyses op kunnen draaien.’ Volgens Wouter de Wijn van SAS kan de data van de KNVB op het nieuwe platform worden gecombineerd met open data, waarop analyses kunnen worden uitgevoerd.

De data moeten worden getoond op het platform, zodat KNVB-leden meer inzicht in hun doelgroep kunnen krijgen. Hiermee kunnen ze op trends inspelen en bijvoorbeeld de klantbeleving verhogen. De KNVB-woordvoerder noemt als voorbeeld dat je door middel van analyses zou kunnen ontdekken dat in een bepaalde regio veel meisjes wonen van een bepaalde leeftijd die graag willen voetballen. ‘Op basis hiervan kunnen wij voetbalverenigingen in die regio adviseren om bijvoorbeeld een meisjeselftal op te zetten. Daarnaast kunnen we ook analyseren wat de redenen zijn waarom sommige voetballers stoppen met voetballen. Daar kunnen verenigingen dan ook op inspelen. ‘

Het beheer van het platfom ligt volgens De Wijn bij de KNVB zelf. ‘De technische ondersteuning ligt wel bij de managed service-afdeling van SAS.’ Hoe het platform precies gaat worden beveiligd is niet bekend, maar 'het is vanzelfsprekend dat er met security rekening wordt gehouden bij de bouw van het platform', aldus De Wijn.

Het is niet duidelijk wanneer het platform precies af moet zijn, maar de verwachting is dat het in ieder geval nog in 2015 live gaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heb ik iets gemist. Dat het UWV de burgers al 'klanten' noemt vond ik opmerkelijk. Dat de KNVB de voetballiefhebbers ook al 'klanten' gaat noemen is een verrassing.
Ouwerwets gezellig kijken naar een potje voetbal is er niet meer bij?

Hmm... was sap-er-de-flap Equihold toch niet gek?

Het CBS geeft prachtige sociaal-demografische overzichten aangaande de verhoudingen tussen meisjes en jongens opgesplitst naar leeftijd maar het euvel van dit soort analyses is toch altijd weer het platslaan in statistiek en zoals Godfried Bomans het al zei:

Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was, hij verdronk.

Vraag der vragen is of je het verenigingsgevoel vast kunt leggen in een cijfermatig kader of dat hier gewoon weer koeien gezien worden door dikke deuren, Mart Smeets concludeerde al dat niets is wat het lijkt in de sport. Hmm... was sap-er-de-flap Equihold toch niet gek?

Het CBS geeft prachtige sociaal-demografische overzichten aangaande de verhoudingen tussen meisjes en jongens opgesplitst naar leeftijd maar het euvel van dit soort analyses is toch altijd weer het platslaan in statistiek en zoals Godfried Bomans het al zei:

Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was, hij verdronk.

Vraag der vragen is of je het verenigingsgevoel vast kunt leggen in een cijfermatig kader of dat hier gewoon weer koeien gezien worden door dikke deuren, Mart Smeets concludeerde al dat niets is wat het lijkt in de sport.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-28T16:08:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.