Sloecentrale werkt met SAS Visual Analytics

De Sloecentrale in Vlissingen heeft SAS Visual Analytics in gebruik genomen. De elektriciteitscentrale gebruikt de software om interne afdelingen, aandeelhouders en de overheid sneller van betrouwbare rapportages te voorzien. Met het SAS-platform kan de Sloecentrale alle data-uitdagingen aangaan en bij de flexibele elektriciteitsproductie het hoogst haalbare rendement nastreven.

Sloecentrale, een joint venture van het Franse Electriciteitsbedrijf EDF en het Zeeuwse energiebedrijf Delta, is operationeel sinds 2010 en neemt 4 procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie voor zijn rekening. SAS faciliteert het nauwkeurig monitoren en optimaliseren van de beschikbaarheid, de prestaties en het rendement van de productie-units. 'We hebben direct inzicht in het warmtegebruik en de startbetrouwbaarheid, maar ook in bijvoorbeeld het onderhoud van productiemiddelen en de facturatie. De data kunnen hiërarchisch worden weergegeven, waarbij je middels één muisklik van een jaar kunt inzoomen naar een minuut', vertelt Ronald Caljouw, applicatieontwikkelaar bij de Sloecentrale.

Daarnaast verwacht de Sloe-centrale dankzij SAS Visual Analytics meer oog te hebben voor onvolkomenheden in de data en met behulp van SAS Enterprise Guide zelf analyses op te kunnen stellen en rapportages te creëren. Daarbij zijn de gehanteerde formules en de herkomst van de data op elk hiërarchisch niveau te herleiden.

Betrouwbaar

De centrale werkt met grote hoeveelheden data uit zo'n tien verschillende databronnen. De productieomgeving levert veel meetgegevens op, waaronder de in de productie-units gegenereerde sensordata. 'De sensoren monitoren onder andere de uitstoot van CO2 en stikstofoxiden, en het gasverbruik. Via zo'n twintigduizend meetpunten worden op sommige plekken elke halve seconde en op andere plekken elke vijftien minuten data vastgelegd', zegt applicatieontwikkelaar Caljouw. 'De gedistilleerde inzichten geven voeding aan de controle op de afspraken met onze aandeelhouders Delta en EDF, die kunnen we bovendien snel en op de door hen gewenste manier voorzien van heldere rapportages.'

Volgens Martin Jongepier, plant manager van de Sloecentrale, beschikt zijn organisatie met SAS nu over software die een eenduidig en dus betrouwbaar beeld geven van het rendement en de variabele kosten van de twee productie-units. In een competitieve markt als de energiemarkt is het snel verkrijgen van inzicht hierin belangrijk geworden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-08T11:47:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.