Verzekerden willen data delen in ruil voor korting

ehealth

Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) is bereid om data te delen met de verzekeraar in ruil voor korting op de zorgpremie. Ze willen gegevens die zij registreren met apps of wearables - zoals aantal stappen, gewicht of bloeddruk - ter beschikking stellen. Vooral onder 18 tot 35-jarigen (59 procent) en Nederlanders met een laag inkomen (51 procent) is het draagvlak groot.

Dat blijkt uit cijfers van de Smart Health Monitor. Dat is marktonderzoek van Multiscope onder zesduizend Nederlanders. Daaruit komt ook naar voren dat één op de drie Nederlanders activiteiten en gezondheidsdata registreert met apps of wearables. 'Consumenten staan open om deze data te delen met hun zorgverzekeraars, werkgever of commerciële organisaties', aldus de onderzoekers. 

Als commerciële organisaties hun klanten korting bieden op hun dienst of product is 16 procent bereid om gezondheidsdata te delen. 'In alle gevallen is het heel belangrijk dat er vertrouwelijk en met zorg met de data wordt omgegaan. Bij commerciële organisaties zijn consumenten daar het minst gerust op.

Niet toegestaan

Drie op de tien consumenten is bereid om de gegevens over hun gezondheid te delen met de werkgever. Hier moet wel een beloning tegenover staan, zoals extra vrije dagen of een bonus.

De onderzoekers benadrukken dat ondanks de bereidheid van consumenten om gezondheidsdata te delen met de werkgever het volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens voor werknemers niet toegestaan is om gezondheidsdata te verzamelen, zelfs niet als de werknemer toestemming geeft.

De Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen CBP) die toeziet op privacy van burgers, tikte begin maart 2016 nog twee bedrijven op de vingers die met toestemming van medewerkers via wearables gegevens verzameldne over de gezondheid van dat personeel. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is "bijna de helft" aka 45% van de ondervraagden naief of ben ik te paranoide? Waarom zou een werkgever of (zorg)verzekeraar al die data willen hebben? Om jou een plezier te doen of om er commercieel beter van te worden?

Ik zie wel dat je mogelijk op korte termijn een klein voordeel krijgt, maar het is een cigaar uit eigen doos. Kijkend naar de lange termijn zie ik enkel bezwaren. Eenmaal afgegeven blijft de data altijd op de een of andere manier beschikbaar, zelfs al wordt de naam van de data ontkoppeld. En imho is de kans reeel dat je eigen data tegen je gebruikt wordt.

Dit lijkt me een PR actie van de verzekeraars te zijn. "Eat s***, millions of fly can't be wrong!". Hier op het forum zijn er nog maar 0% voorstanders voor dit onderwerp.

Een betere tekst zou zijn:
"Meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) is NIET bereid om data te delen met de verzekeraar in ruil voor korting op de zorgpremie."

Maar 16% van de ondervraagden is bereid om data te delen met commerciële organisaties zoals zorgverzekeraars, de cognitieve conclusie van de titel doet onrecht aan de inhoud om redenen die in Corporate Social Responsibility (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en ethiek vraagstukken zitten. Uiteindelijk hebben we het over belofte van IoT terwijl vanuit Europese onderzoeksgroepen daar zorgen (gaps) over zijn:

http://www.internet-of-things-research.eu/pdf/IERC_Position_Paper_IoT_Governance_Privacy_Security_Final.pdf

Waarschijnlijk realiseren die mensen niet dat die korting relatief makkelijk teniet gedaan kan worden als je volgens je eigen gegevens buiten het gemiddelde ligt en daar financiële consequenties aan gesteld worden. Laat dat nou net een van de factoren zijn waarop het verzekeringsprincipe is gebaseerd. Het elkaar ondersteunen omdat het iedereen kan overkomen. Anders kan je net zo weer terug vallen dat iedereen zelf maar een spaarpotje voor dit soort gevallen bijhoudt en als je niet genoeg geld in je spaarpotje hebt zitten voor een behandeling je pech hebt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-22T11:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.