Skarp biedt corporaties BI uit cloud met SAS

Informatiespecialist rondt ook pilot SBR af

Richard van der Zee van Skarp (links) en Bert Boers van SAS Nederland (rechts)

Business intelligence (bi)-leverancier SAS heeft een overeenkomst gesloten met Skarp, specialist in informatievoorzieningsoplossingen bij woningcorporaties. Daarbij is afgesproken dat de business analytics-oplossing van SAS - Visual Analytics - beschikbaar komt via het cloudplatform van Skarp. Met de software van SAS vult Skarp een lacune in en kan het softwarebedrijf nu een complete bi-oplossing vanuit de cloud aanbieden.

‘Corporaties professionaliseren in hoog tempo tot efficiënte organisaties met een grote informatiebehoefte. Ook de buitenwereld vraagt om steeds meer transparantie. Voldoen aan deze groeiende behoefte aan kwalitatieve stuur- en verantwoordingsinformatie brengt echter ook aanzienlijke kosten met zich mee’, vertelt Richard van der Zee, algemeen directeur van Skarp. ‘Wij bieden met ons platform hiervoor een oplossing in de vorm van een datawarehouse gebaseerd op sectorstandaarden. Wat ontbrak was een presentatie- en analyse-omgeving. Door deze samenwerking met SAS bieden we corporaties vanaf nu een complete bi-oplossing vanuit de cloud.’

Via het online platform van Skarp kunnen woningcorporaties gebruik maken van kant-en-klare dashboards met daarop indicatoren volgens de definities van toezichthouders. Ook kunnen corporaties zelf management dashboards en rapportages creëren en analyses uitvoeren. Daarmee is er snel inzicht in de meest belangrijke stuur- en verantwoordingsindicatoren. SAS Visual Analytics biedt daarvoor een self-service interface. Doordat de omgeving in de cloud wordt gehost kunnen corporaties het platform - naar behoefte - op abonnementsbasis afnemen. Daarmee zijn er geen grote investeringen in hardware en software vereist en is er minimale implementatietijd, aldus Skarp.

Havensteden

De samenwerking met Skarp biedt SAS nieuwe kansen op de corporatiemarkt, zegt Bert Boers, algemeen directeur SAS Nederland. ‘Met deze samenwerking brengen we geavanceerde analytics eenvoudig binnen handbereik van woningcorporaties.’

Skarp heeft inmiddels Havensteder binnengehaald als eerste klant die met SAS gaat werken. De woningcorporatie uit Rotterdam zocht een oplossing voor de ontwikkeling van nieuwe stuur- en verantwoordingsinformatie, gebaseerd op open sectordefinities. Havensteder gaat nu gebruikmaken van het cloudconcept, waaronder het Vera-datawarehouse, managementdashboards, rapportage- en analysetooling, gis-toepassingen en Visual Analytics van SAS.

SBR

Afgelopen zomer meldde Skarp dat via het cloudplatform voor het eerst een jaarrekening met een digitaal getekende accountantsverklaring aangeleverd is bij de Autoriteit woningcorporaties. Volgens het bedrijf was dit de eerste keer dat de jaarrekening van een woningcorporatie, voorzien van een digitaal getekende accountantsverklaring, werd ingestuurd via SBR (Standard Business Reporting). Woningcorporatie Wooncompagnie, accountantskantoor PWC en Skarp hebben hier gezamenlijk met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan gewerkt.

Deze aanlevering is onderdeel van de pilot SBR voor woningcorporaties. Tijdens deze pilot voeren verschillende corporaties onder andere via het platform van Skarp hun jaarrekening op. Deze wordt daar omgezet in een speciaal digitaal formaat (XBRL) en naar de accountant gestuurd. De accountant controleert de jaarrekening en voegt er haar digitale verklaring en eveneens digitale handtekening aan toe. Samen met de jaarrekening stuurt de corporatie deze drie bestanden naar de digipoort. Hier worden de bestanden gecontroleerd en via CorpoData verwerkt.

BZK heeft inmiddels aangegeven door te willen gaan en ook te willen uitbreiden naar andere verantwoordingsrapportages, zoals de dVi en dPi, binnen het corporatiedomein. Eerst volgt er een evaluatie van de pilot.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-05T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.