IBM komt met software voor anoniem vergelijken

Dit artikel delen:

IBM presenteerde deze week software waarmee het mogelijk wordt voor bedrijven om informatie over mensen te delen en te vergelijken met andere organisaties zonder dat daarbij bekend wordt gemaakt wie bij die informatie hoort.

Een gebruiksscenario is beveiliging van vluchten. Stel dat de overheid denkt dat er op een bepaalde vlucht terroristen zitten. De overheid beschikt over een 'zwarte lijst', maar wil deze niet afgeven aan de luchtvaartmaatschappij, omdat het dan wellicht uitlekt. De luchtvaartmaatschappij wil zijn passagierslijst niet afgeven in verband met privacy. De software van IBM zorgt ervoor dat beide lijsten worden omgezet in een willekeurige reeks karakters, waarin geen namen, adressen of sofinummers voorkomen.

 

De beide reeksen worden met elkaar vergeleken en wanneer er een overeenkomst in zit, worden beide organisaties verwittigd in welk record de overeenkomst zit. In dat geval kan de overheid specifiek naar dat record vragen en kan de luchtvaartmaatschappij alleen dat afgeven in plaats van de complete passagierslijst.

"Dit is veelbelovend", zegt Fred Cate, directeur van het centrum voor toegepaste Cybersecurity Research aan de universiteit van Indiana, tegen The New York Times. "Maar we moeten nog even aankijken hoe het zich in verschillende gebieden gaat ontwikkelen." Wanneer de software goed inzetbaar blijkt, zou het veel beveiligings- en privacyproblemen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, financiële dienstverlening en nationale veiligheid kunnen oplossen.

De technologie is ontwikkeld door SRD (Systems Research and Development), een beginnend bedrijf dat IBM vorig jaar overnam en omzette in zijn eigen Entity Analitics-divisie. Op dit moment is de software getest in een aantal specifieke projecten, maar het doel van IBM is om het in te zetten voor dagelijks gebruik.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-25T12:09:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.