Oracle en IBM nek-aan-nek in databasemarkt

De verkoop van nieuwe licenties voor relationele databases groeide vorig jaar met meer dan tien procent tot 7,8 miljard dollar, aldus onderzoeksbureau Gartner. In 2003 was de groei 5 procent en een jaar eerder daalde markt zelfs met 6 procent. IBM en Oracle zijn de aanvoerders.

Gezien het minieme verschil (minder dan dertig miljoen dollar) is het statistisch gezien moeilijk een absolute leider aan te wijzen, laat Gartner weten. IBM nam in 2001 de toppositie over van Oracle op het gebied van nieuwe licenties, mede dankzij de acquisitie van Informix Software.

 

Afgelopen jaar groeide de databaseverkoop van IBM slechts met 5,8 procent tot 2,66 miljard dollar. Ter vergelijking; de verkoop van Oracle-databases groeide met 14,6 procent tot 2,64 miljard. IBM heeft hiermee een marktaandeel van 34,1 procent en Oracle 33,7 procent. Microsoft kon de derde plaats opeisen met 20 procent (1,6 miljard dollar). NCR Teradata en Sybase stonden op de vierde en vijfde plaats met respectievelijk 2,9 en 2,3 procent van de markt.

De groei van IBM kwam vooral door de sterke verkoop van DB2 op het zSeries- en Unix-platform. Oracle kon de groei vooral toeschrijven aan zijn databases die op Linux draaien. De verkopen van relationele databases die op Windows draaien groeiden met 10 procent tot 3,1 miljard, waarbij Microsoft meer dan de helft van de omzet opeiste. De rdbms-omzetten op het Unix-platform daalden met 0,7 procent, maar de databases gebaseerd op Linux konden bogen op een groei van meer dan 118 procent. Toch bleef de omzet van nieuwe licenties op Linux redelijk laag; 654,8 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-26T09:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.