Dataperikelen houden ai en ml zwaar onderbenut

Slechts dertien procent van de organisaties is succesvol in het realiseren van hun datastrategie. Dat blijkt uit een enquête van MIT Technology Review en Databricks. Goed databeheer blijkt cruciaal voor goede resultaten bij het gebruik van cloud- en ai-platforms.

Voor de enquête werden 351 leidinggevenden en data officers bevraagd van bedrijven als Total, McDonalds, Estée Lauder en L’Oréal. Dertien procent daarvan blijkt succesvol te zijn in het realiseren van hun datastrategie en levert meetbare bedrijfsresultaten voor de organisaties. Dit wordt vooral mogelijk gemaakt door hun grote aandacht voor de basisprincipes van goed gegevensbeheer en -architectuur, zo blijkt. Dat heeft dan weer tot gevolg dat iedereen in de organisatie toegang heeft tot up-to-date data waardoor machine learning efficiënt en doeltreffend is in te zetten. 

De meeste data-specialisten die werden bevraagd, geven aan dat het essentieel is dat analytics en machine learning zo breed mogelijk toegankelijk zijn. Door die toegang te verbeteren met geavanceerde datatechnologieën zijn eindgebruikers in staat geïnformeerde beslissingen nemen, een kenmerk van elke sterke datacultuur. Tegelijk zeggen veel organisaties dat het schaalbaar maken van use-cases voor machine learning zeer complex is. Het ontbreken van een centrale opslagplaats bijvoorbeeld, om modellen voor machine learning op te slaan en te onderzoeken, is volgens 55 procent van de respondenten de grootste uitdaging.

De topprioriteiten op het gebied van data voor de komende twee jaar vallen uiteen in drie gebieden: verbetering van databeheer, verbetering van data-analyses en machine learning en uitbreiding van het gebruik van alle soorten bedrijfsgegevens, waaronder streaming en ongestructureerde data. Deze worden allemaal ondersteund door een bredere toepassing van cloudplatformen. 

Veel bedrijven zeggen ook dat ze meer open standaarden zouden gebruiken. Als de respondenten een nieuwe data-architectuur voor hun bedrijf zouden kunnen bouwen, zou het grootste voordeel ten opzichte van de bestaande architectuur het gebruik van opensource-standaarden en open-datastructuren zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-19T10:42:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.