Oracle doet water bij wijn dualcore-licenties

Dit artikel delen:

Oracle wijzigt zijn licentiepolitiek voor dualcore-processoren. De databasegigant factureert elke chipkern als 0,75 processor. Het rondt daarbij echter naar boven af, dus gebruikers hebben pas voordeel vanaf een totaal van vier kernen.

"Voor het tellen van het aantal processoren waar licenties voor nodig zijn, zal een multicore-chip met 'n' kernen berekend worden door 'n' te vermenigvuldigen met een factor van 0,75. Alle breuken worden afgerond naar het eerstvolgende gehele getal", meldt Oracle's nieuwe licentie-overeenkomst.

 

Oracle weigerde tot op heden zijn licentiebeleid aan te passen. Het wou zijn huidige structuur handhaven waarbij licentiekosten per processor worden berekend. Een dual- of multicore chip zou dan tellen als een dual- of multi-processor.

 

Dit staat lijnrecht tegenover het standpunt van bedrijven als Microsoft en IBM. Die twee hebben elk al aangekondigd dual- en multicore-chips als enkele processoren te zien voor licentiedoeleinden. Dit geldt voor x86-processoren (van Intel en AMD), niet voor IBM's eigen Power-processoren (waar Microsoft weer geen software voor levert).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-18T10:39:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.