Oracle komt met gratis databasesoftware

Oracle brengt een gratis versie van Oracle Database XE op de markt. Het bedrijf wil zo de concurrentie aangaan met low-end open source databases.

Morgen brengt Oracle de eerste betaversie van Oracle 10g Express Editie ook bekend als Oracle Database XE op de markt. Doelgroep voor de databasesoftware zijn studenten, kleine organisaties en softwareverkopers. De database kan alleen gebruikt worden op een server met één processor, een database-omvang van maximaal 4 GB en 1 GB intern geheugen.

“Er is zeker een markt voor low-end databases en een vraag. And wij willen dat ze Oracle gebruiken en niet MySQL of SQL Server Express. Dit is zeker een reactie op de interesse van de markt”, zegt senior vice-president Andrew Mendelsohn van Oracle.

IBM kwam eerder deze maand al met een gratis versie van zijn DB2-database. Microsoft is ook van plan een gratis versie van zijn database, het aanstaande SQL Server 2005, uit te brengen. Eerder lanceerde het al de Express-uitvoering van SQL Server.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Rian,

Het is niet 4GB hardeschijfruimte, maar de data in de database (exlusief de Oracle 'datadictionary' gegevens) mag niet groter dan 4GB worden.
Het is nu ook te downloaden vanaf OTN: otn.oracle.com, voor zowel Windows als Linux.

Groeten,
Hans Bos

De hamvraag is natuurlijk wat de beperkingen zijn van deze gratis database. Hoewel het initiatief lovenswaardig is kan geen enkele leverancier economisch gezien een product gratis op de markt brengen zonder dat dit geld kost. Oracle zal er dus alles aan gelegen zijn dat betreffende afnemers zo snel mogelijk overstappen op een betaalde database. En tweede vraag is natuurlijk of deze gratis database net zo eenvoudig is te installeren als bijvoorbeeld MySQL en MSDE (MS Desktop Editie). Oftewel heb je geen dure consultant nodig om met deze database aan de slag te gaan.

Een misschien wat late reactie terug aan Gerard: de installatie is erg eenvoudig, onder Windows gebruikt XE bijvoorbeeld een standaard Windows installer (InstallShield) met feitelijk slechts 1 vraag: welk password wenst de beheerder te gebruiken. Daarna verloopt alles vanzelf en krijgt men in het programma menu diverse items voor onder meer toegang tot de beheers interface (HTML/Browser gebaseerd).
Het is juist de bedoeling dat bijvoorbeeld software programmeurs zonder database kennis/ervaring het product gemakkelijk kunnen installeren en gebruiken.

Het overstappen op een betaalde database zal je wellicht ook meevallen. De 'eerstvolgende' editie is de Oracle Standard Edition One, die kost ongeveer 110 euro per gebruiker.

Groeten,
Hans Bos

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-31T10:33:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.