Albert Heijn is 'Nederlands slimste organisatie'

Albert Heijn heeft de BI Award 2007 gewonnen. De jury van deze jaarlijkse business intelligence-prijs verkoos de supermarktketen van Ahold boven de bedrijven DSM, ProRail en Kin Machinebouw, die ook waren genomineerd.

De jury van de Business Intelligence Awards 2007 heeft besloten dat Albert Heijn zich dit jaar de ‘Slimste organisatie van Nederland' mag noemen. De supermarktketen van Ahold heeft zijn business-intelligence nóg beter voor elkaar dan ProRail, DSM Innovation en Kin Machinebouw, die ook genomineerd waren voor de de titel.

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens een BI-congres op de Technische Universiteit in Delft. Dat AH met zijn zeer uitgebreide, geavanceerde en bedrijfsbrede BI-programma dé grote kanshebben was, leed geen twijfel. De presentatie van Director BI Egbert Dijkstra tijdens het congres werd begeleid door hoorbare uitingen van bewondering van diverse congresbezoekers.

Familiebedrijf

De tweede prijs werd gewonnen door de meest verrassende genomineerde: Kin Machinebouw uit het Brabantse Rijen. Het van oorsprong familiebedrijf viert dit jaar de honderste verjaardag en het winnen van deze prijs zal uitgebreid worden gevierd, zo verklaarde algemeen directeur Bert van Lammeren bij de uitreiking.

De derde prijs was voor ProRail dat volgens de jury zeker op de goede weg is, maar eigenlijk pas een paar jaar bedrijfsbreed bezig is met BI en wellicht volgend jaar of het jaar daarop meer aanspraak kan maken op de eerste prijs.

Best practice

De ‘Best Practice Award 2007' ging naar DSM Innovation. De organisatie heeft BI op indrukwekkende wijze onmisbaar gemaakt in dit bedrijfsonderdeel, vond de jury. Als deze werkwijze in het hele bedrijf wordt toegepast, heeft DSM volgens de jury onmiddellijk veel meer kans op de eerste prijs.  

Voordat de BI Awards konden worden uitgereikt, zijn ruim honderdtwintig organisaties over een periode van twee maanden onderzocht op meer dan zestig aspecten die volgens de jury van doorslaggevend belang zijn voor creëren van een intelligente organisatie.

Studenten

De best scorende organisaties uit het onderzoek zijn bezocht door studenten van de opleiding Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management. Zij hebben in gesprekken met verschillende verantwoordelijken van de bedrijven gecontroleerd of de uitkomsten van het onderzoek ook zichtbaar waren in de praktijk. Tijdens het juryberaad hebben de studenten hiervan gedetailleerd verslag uitgebracht. Dit verslag heeft meegewogen bij de vaststelling van de nominaties.

De genomineerden presenteerden op donderdag 20 maart 2008 hun intelligente organisatie voor de jury, achter gesloten deuren op de Universiteit Leiden. Tijdens het BI Event op dinsdag 1 april 2008 streden de vier overgebleven genomineerden door middel van presentaties om de eerste plaats en de hoofdprijs: een bronzen uil van beeldend kunstenaar Bert Denneman.

Eerdere winnaars

Vorig jaar gingen er BI Awards naar Nashuatec Services en de afdeling bezwaar en beroep van het UWV. Ook KPN Mobiel, het CFI, het Ministerie van Sociale Zaken en MCB Nederland wonnen in de voorgaande jaren als eens een BI Award.

Video


Frank Buytendijk, lid van het Computable Expertpanel van het topic BI en vice-president corporate strategy van Oracle, legt uit:
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vorig jaar een BI award voor de afdeling bezwaar en beroep van het UWV?
Geweldig, winnen ze daar eens wat anders dan de award voor kapitaalvernietiging. Klantvriendelijkheidsonderzoeken tonen aan dat dit een van de onbeschoftste organen van Nederland is, dus hebben die ook wel een gestroomlijnde afdeling bezwaar en beroep nodig.

Ludiek trouwens, zo'n award voor een klein onderdeel van je organisatie, terwijl de rest van de organisatie uiterst contraproductief is, en meer budget verbrast dan de gemiddelde Europarlementarier.

Brugwachter; Helemaal mee eens .
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-02T01:11:00.000Z Alex Beishuizen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.