Qualcomm koopt UvA-spin-off Euvision

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft Euvision, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam (UvA) overgenomen. Euvision levert software voor de analyse van digitaal beeldmateriaal. Het is vijf jaar geleden opgericht om wetenschappelijke ideeën die zijn ontwikkeld door het Instituut voor Informatica op de markt te brengen. Het is niet bekend gemaakt wat de maker van chips voor mobiele telefoons neertelt voor de UvA-start-up.

Euvision levert software die van digitale foto’s en video’s uitrekent wat er op het plaatje of de video staat: een molen, een man, een kind, maar ook een bepaald type auto of een bepaald servies, enzovoorts. Dat biedt uitkomst als je te maken hebt met grote aantallen digitaal beeld of als je veel beelden wilt opnemen met een camera, zowel voor bedrijven, onderzoekers en politie als voor gebruikers van mobiele telefoons die overzicht willen houden over hun eigen verzamelingen van foto's. De software kan de beelden sorteren of bijvoorbeeld aan de hand van de inhoud een beslissing nemen over de opslag van het materiaal.

De basis voor de applicaties van Euvision werd gelegd in de onderzoeksgroep van het Instituut voor Informatica (IvI) van de UvA onder leiding van hoogleraar Computer Vision Arnold Smeulders en universitair hoofddocent Cees Snoek. Smeulders: ‘Tien jaar geleden begon een wereldwijde competitie bij het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) wie de beste en de slimste beeldzoekmachine kon maken. Van het begin af aan stonden we met onze onderzoeksoplossingen in de top-3 van deze internationale competitie. Steeds meer universiteiten, waaronder ook Oxford en Carnegie Mellon University (CMU), deden mee en later ook de researchafdelingen van grote bedrijven als IBM en Microsoft. We wisten onze hoge positie de jaren daarna steeds vast te houden. Onze software voor automatische beeldherkenning werd elk jaar beter. Harro Stokman, destijds promovendus bij het IvI, had ervaring in het bedrijfsleven. Met Jan-Willem Klerkx als commercieel directeur bouwde Stokman een hightechbedrijf rond deze software.' UvA Holding BV participeert sinds het eerste jaar in Euvision.

Oxford als voorbeeld

Vanaf het begin leverde Euvision voornamelijk voor de internationale markt. Daarmee werd de software ook buiten de wetenschap toegankelijk. Smeulders: 'Met deze spin-off volgen we het voorbeeld van universiteiten als Stanford en Oxford, die dit al jaren op deze manier doen. Dat is doorslaggevend geweest voor het succes van Euvision, dat nu bevestigd wordt door de overname door Qualcomm.’

Hans Amman, vicevoorzitter College van Bestuur UvA en portefeuillehouder kennisvalorisatie: ‘De UvA werkt hard aan het versterken van Amsterdam als kennisregio. Dat doen we door wetenschappelijke kennis zo veel mogelijk beschikbaar te maken voor maatschappij en economie, en de oprichting van spin-offs te stimuleren. Met de overname van Euvision door het wereldwijd opererende Qualcomm wordt het bereik van die kennis nog groter.’ Qualcomm heeft een marktwaarde van meer dan honderd miljard dollar en heeft meer dan honderdzeventig vestigingen in meer dan veertig landen.​

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-16T11:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.