CWI verkoopt spin-off VectorWise aan Ingres

Dit artikel delen:
Handen schudden

Databasefabrikant Ingres Corporation koopt VectorWise, een spin-off van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. VectorWise ontwikkelt vernieuwende analytische databasetechnologie. Met deze technologie brengt Ingres een product op de markt dat geschikt is voor business intelligence en datawarehousing.

VectorWise is in 2008 opgericht door Peter Boncz, Marcin Zukowski, Sandor Heman en Niels Nes, leden van het leden van het CWI-database-onderzoeksteam. Ingres heeft de spin-off sinds de oprichting financieel ondersteund.

Dat de open source databaseleverancier de spin-off nu overneemt, komt doordat VectorWise zich inmiddels in de praktijk bewezen heeft, vertelt Peter Boncz, mede-oprichter van VectorWise en onderzoeker van het CWI. 'Ingres kiest er bewust voor om samen te werken met onderzoekspartners, zoals het CWI. Het is een vorm van risicobeperking. Ingres hoeft zelf niet direct te investeren in productvernieuwing en kan eerst afwachten of een innovatie zijn potentie waarmaakt. Is dat het geval dan kan het besluiten de technologie over te nemen.'

Vector processing

De klassieke databaseoplossing van Ingres is volgens Boncz sterk gericht op transactieverwerking. Met de 'vector processing'-technologie van VectorWise kan Ingres ook een product ontwikkelen voor de BI- en datawarehousingmarkt.

Toepassingen hoeven niet beperkt te blijven tot het bedrijfsleven, ook in de logistiek, wetenschap, geneeskunde en de gezondheidszorg zijn organisaties afhankelijk van de analyse van zeer grote hoeveelheden gegevens. Ingres VectorWise is een zeer snelle database voor interactieve rapportages, data-analyses en business intelligence, vertelt Boncz.

Praktische toepassing

Het CWI is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Uit het instituut komen inmiddels circa twintig spin-off bedrijven voort. Onderzoekers uit de CWI-databasegroep hebben bijvoorbeeld naast VectorWise Data Distilleries, MonetDB en Spinque opgezet. MonetDB heeft in de opstartfase van VectorWise hulp verleend en is ook mede-oprichter.

Hoeveel CWI voor VectorWise heeft gekregen, mag Boncz niet vrijgeven. Het overgrote deel van het overnamebedrag gaat naar CWI. De opbrengst gaat naar het personeel en de oprichters, waarbij het CWI de grootste aandeelhouder was. De vier aandeelhouders krijgen eveneens een vergoeding.

De transactie is officieel vlak voor het einde van 2010 afgerond, maar nu pas bekendgemaakt. Boncz' collega vroegere promovendus Marcin Zukowski is overgestapt naar Ingres en zal het VectorWise-team van Ingres in Amsterdam leiden. Het CWI-databaseteam blijft betrokken bij onderzoeksvragen rond de verdere ontwikkeling van het product.

VectorWise is volgens Boncz een goed voorbeeld van een CWI spin-off bedrijf dat met succes wetenschappelijke kennis heeft overgedragen aan de markt. Het opzetten van hightech spin-off bedrijven is een belangrijke methode voor het CWI om fundamentele kennis om te zetten in praktische toepassingen, benadrukt hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-02T11:30:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.