IBM brengt Watson naar Afrika

IBM start een tienjarig project dat de mogelijkheden van zijn supercomputer Watson naar Afrika moet brengen. Onder de naam ‘Project Lucy’ investeert Big Blue de komende jaren honderd miljoen dollar om partners en wetenschappers op het Afrikaanse continent toegang te geven tot ’s werelds meest geavanceerde computersystemen.

‘Het afgelopen decennium heeft Afrika enorme groei gebracht, maar uitdagingen zoals bevolkingsgroei, waterschaarste, ziekte, lage agrarische opbrengsten en andere factoren, beperken economische groei’, zegt Kamal Bhattacharya, directeur van IBM Research in Afrika. ‘Door de mogelijkheid om te leren van een toenemende hoeveelheid patronen en door nieuwe samenhang daartussen te ontdekken, bieden Watsons cognitieve mogelijkheden een enorme potentie voor Afrika. Daarmee is het mogelijk om in de komende twee decennium te bereiken wat ontwikkelde regio’s de afgelopen tweehonderd jaar hebben bereikt.’

Big data

De technologie van Watson wordt ingezet vanuit IBM’s nieuwe Afrikaanse onderzoekslab in Kenia en geeft onderzoekers de mogelijkheid om commercieel aantrekkelijke oplossingen te maken op belangrijke vlakken, zoals zorg, onderwijs, water en hygiëne, mobiliteit en landbouw. Daarnaast bouwt IBM een nieuw pan-Afrikaans Center of Excellence for Data Driven Development (CEDD). Een groot aantal Afrikaanse landen maakt de laatste jaren grote economische groei door en nieuwe cijfers tonen aan dat de groei van technologie- en communicatiemogelijkheden, en dan met name big data, verschillende sectoren zoals landbouw, retail en gezondheidszorg zullen transformeren. Verwacht wordt dat als gevolg van deze vernieuwingen deze sectoren zo’n driehonderd miljard dollar gaan bijdragen aan Afrika’s BNP in 2025.

Innovatie-initiatieven

IBM is ervan overtuigd dat big data en cognitieve computersystemen de economische groei in Afrika kunnen stimuleren en heeft diverse innovatie-initiatieven op het continent aangekondigd. Naast het toepassen van Watsons technologie in het onderzoekslab in Kenia, bouwt IBM drie innovatie- en klantcentra, in Johannesburg, Casablanca en Lagos. Deze centra moeten het lokale ecosysteem helpen om meer gebruik te maken van big data-analyse en cloud computing. Ook krijgen Afrikaanse universiteiten toegang tot het IBM SaaS-portfolio zodat ze nieuwe it-vaardigheden kunnen ontwikkelen en kunnen toepassen op het gebied van bijvoorbeeld analytics en cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Business Analytics

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-10T11:03:00.000Z Kim Loohuis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.