Is de oudere ict'er toch geliefd?

De oudere ict'er is niet geliefd, schreef Computable een aantal weken terug. Onzin, zeggen reïntegratiebureau's. Juist nu is werk vinden voor oudere ict'ers goed te doen.

"De markt zit mee voor ouderen. In 2004 was veertig al te oud. Inmiddels is die grens opgeschoven naar 50 jaar en ben je met 45 jaar weer helemaal in beeld bij werkgevers", zegt Jack Portegijs van reïntegratiebureau ICTatWork. Ruim 50 procent van de mensen die ICTatWork vorig jaar plaatste was boven de 45 jaar. Bij ict reïntegratie- en bemiddelingsbureau Reoplus was dat 41 procent. "Er is veel vraag naar managers en projectleiders. Ook is er bij kleinere bedrijven wat meer geld om oudere, ervaren mensen aan te nemen", aldus Huib Moerman van het ict-reïntegratie- en bemiddelingsbureau ReoPlus. Vooral bij overheidsinstellingen zijn ouderen geliefd. "Daar ligt de gemiddelde leeftijd vaak wat hoger."

Portegijs denkt wel dat het voor oudere ict'ers lastiger is om aan het werk te komen. "Boven de vijftig kom je toch vaak op de verkeerde kant van de stapel terecht", zegt hij. Moerman: "Oudere ict'ers moeten het wel vooral hebben van projecten. Bedrijven investeren niet graag in iemand die over vijf jaar met pensioen gaat".

Portegijs denkt dat het vooral draait om de papieren. "Bedrijven, vooral detacheringsbureau's, vragen om aantoonbare kennis. De klant wil een refentiekader", zegt hij. Volgens Moerman maakt een certificaat het inderdaad makkelijk om een ict'er bij een bedrijf te plaatsen. "Maar vaak draait het om het cv. Je moet zorgen dat de kandidaat zich goed profileert."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Wat is "te oud"
Dit vind ik pure leeftijds-discriminatie, en ik dacht dat dit in dit land bij wet verboden was. Zeg nu eens...wat heeft een bedrijf te verliezen als ze een oudere en meer ervaren ICT-er in dienst nemen...
Dat ze de interne angst moeten overwinnen om gelijkwaardige samenwerking aan te gaan met iemand - die door jarenlange ervaring, kennis en kunde - het beter weet en kan dan het huidige zittende ict-personeel?

Ik heb deze angstgevoelens heel vaak gevoeld bij gesprekspartners in diverse bedrijven...

"Bedrijven investeren niet graag in iemand die over vijf jaar met pensioen gaat"
Wat een BS zeg..
Bedrijven zouden juist trots op hun image kunnen zijn, als een senior ict-er bij hun in dienst wil treden. En contracten-for-life zijn toch niet meer aan de orde van de dag in ictlandschap?? Het draait toch alleen om de centen?

Nog een paar opmerking aan dhr/mevr Portegrijs ter overdenking:
1. Kennis en werkervaring is niet altijd certificeerbaar!
Das een leuke mythe voor al die opleidings en examen instituten en d eklantenkring, die hun geld verdienen aan dit ict-papiertjes circus.
Ik heb - in mijn ict tijd - met de kennis van menig "gecertificeerd personeelslid" de vloer aangeveegd...

2. "Het is voor oudere ict-ers lastiger om aan het werk te komen"
Ik raad iedere oudere icter aan om voor zichzelf te beginnen, zodat zij
niet meer afhankelijk zijn van de (kostenbesparings en certificatie) grillen van de werkgevers. Werk zat voor zulke kanjers als ons :-) Je bent goed genoeg zoals je bent.

3. "De klant wil...."
is ook een leuke zin die je te horen krijgt als het buro zelf je niet vertrouwd, of je te duur vind, maar daar niet openlijk voor uit wil komen.

Tot slot nog een opmerking voor alle werkgevers in deze sector:
* Ware kennis zult u niet vinden in papieren (MCSE tijgers) certificaten.. maar in de harten van de mensen die - uit liefde voor het computervak - ook nog eens thuis studeren om hun ict_kunde - bij continue - in eigen tijd - te upgraden... zodat u daar weer van kunt profiteren.

* Het is jammer dat er gekeken word naar het geld en de certificaten i.p.v. de mens die - met liefde voor zijn vak - achter het stropdas en certificaat circus begeeft

* Tijd voor een omwenteling in de ict industrie, naar een meer menselijk werkklimaat.. waarbij de zaak weer hart krijgt voor haar mensen!
Want ondanks alle mooie technologie, hypes en trends.. blift het in mijn visie steeds draaien om mensen die fluitend met plezier en liefde voor hun vak en collega's naar hun werk komen (of telewerken thuis)
En die gezichten zie ik de laatste tijd steeds minder in de files naast me :-)

Pardon? Ik ben van mening dat Computable toch gelijk heeft in haar stelling, of ben ik inmiddels "onbemiddelbaar" geworden (dacht het niet:) :)

Ik ben nu 46 en zit sinds 2004 reeds thuis. Het enige zinnige wat ik nog kan doen is mijn bijdrage aan een aantal Open Source projecten te leveren.

Niemand zit schijnbaar meer te wachten op een oude *N*X sysadmin, compleet met goaty, jeans, slobbertrui of T-shirt en sandalen :)

Retegratie bedrijven, yeah right!

Ik ben 45 jaar en in 2003/2004 omgeschoold via een retegratietraject tot systeembeheerder. Sinds het einde van mijn stage in september 2004 ben ik druk bezig om ergens een kans te krijgen om weer te mogen werken. Echter, tot op heden heeft geen enkele werkgever mij een kans willen geven. Het is altijd dat je niet in het profiel past of dat je niet goed genoeg gecertificeerd bent of je ervaring is niet goed genoeg. Ja, wat wil je aan ervaring hebben als je een omscholing gevolgd hebt. Ook als je aanbiedt om voor nop te komen werken in een proefplaatsing of als vrijwilliger wordt je afgewezen. Ik heb zelfs al diverse afwijzingen ontvangen waarin ze je ijskoud zeggen dat je te oud bent. Dit is mij ook al diverse malen mondeling gezegd. Bij navraag bij een advocaat kreeg ik te horen dat je daar toch niets tegen kunt doen. Dus afwijzing op leeftijd wordt, net als prostitutie, getolereerd.

Ik blijf proberen om een baan te krijgen in de ICT maar zie het vrij donker in. Helaas ben je met 45 te oud, te duur en niet graag gezien. Al helemaal niet als je ook nog eens gedeeltelijk afgekeurd bent en een omscholing gehad hebt en je geen ervaring hebt en geen werk krijgt om ervaring op te doen.

Groetjes,
Theo

Als iedereen nu 'ns realistisch nadenkt, wat wil ik: een snotneus met weinig of geen ervaring of iemand die mijn bedrijf ondersteunt met hart en ziel, bovendien zijn kennis over kan brengen voor de tijd dat de persoon nog mag werken. Helaas, ik stoor me aan bepaalde uitspraken, het is gewoon "kort amerikaans"! Geld geldt en de persoon niet meer!

Ronald, je hebt helemaal gelijk.
Ik ben dan een stuk jonger (34) , en ik werd uitgespeeld door 21-jarige snotneuzen die net van school kwamen met wat msce, een grote smoel wil je niet weten. En goed dat ze waren met 2 jaar ervaring... ik heb het echt gemerkt en als het echt heftig werd/wordt dan niet thuisgaven. Als ze dan voor de eerste keer de verkering uit is, heb ik nog wel met een zakdoek tranen staan afvegen.
Nee, de ict-branche zou zuiniger moeten zijn op zijn kapitaal, dat zijn toch je mensen en niet de auto's en het clubgebouw.

@Marti,
"Het enige zinnige wat je nog kan doen"... is diep bij jeZELF naar binnen kijken, en je afvragen of je nog wel - als loonslaaf - in de ict-branche werkzaam zou moeten zijn??
Niets is toeval Marti...ennu.. De Echte Unix diehards zijn als diamanten in het braakliggende ict-terrein. Harde bikkels die hun vak verstaan, onverslijtbaar en ze spreken commandline-language zonder GUI!

Al die bedrijven die niet verder kijken dan je goaty jeans, zijn net zo hol als hun eigen imago. Ze kijken niet under-the-hood :-) van jouw mooie en waardevolle persoonlijkheid en vakmanschap. Wees blij dat je daar niet mag werken ;-)

Word het niet eens tijd voor een Upgrade van je *Human &Value??

@Theo:
"Ergens een kans te krijgen?"
Wat weerhoud je ervan Theo om zelf die kansen te creeren?
Waarom zou je jezelf nog afhankelijk op willen stellen over het oordeel van een ander? You can do better than that.

Aan de andere kant, ik heb hetzelfde ondergaan en ik heb mijn thuiszittijd als "oefentijd" gebruikt om mezelf te upgraden, naar een skill-level en positie buiten het certificatie circus via bijv open source, Linux... Niet iedereen past (wil passen) in het door Microsoft en andere hype veroorzakende firma's gedicteerde plaatje toch? Jij bent uniek als mens, en misschien is nu your TimerInterupt_Fired om dit niet-voorgeprogrammeerde pad eens in slaan.
Tijd voor een fuzzy - en gevoelsmatige - search naar een nieuwe levensrichting??

@Dymph:
Absolutly right guy! Mensen zijn met als lucifers (ook in andere industrietakken) Als ze op of afgebrand zijn, koop, of huur je gewoon weer nieuwe in toch? "Money makes the world go round".. en zolang dit genoeg in voorraad is, kun je hiermee door blijven gaan.

Ik snap alleen niet in welke valuta dan "Human Capital" uitgedrukt word
en tegen welke exchange rate dit verhandeld wordt op de beurs
In de hoeveelheid "afgedragen ziekenfonds premie" misschien?

Ik heb volgens mij zelfs nog meegewerkt om een zogeheten "hire&fire infrastructuur" ergens te implementeren in de vorm van een (Active) Directory structuur + dito servers. Gelukkig heb ik dit op tijd (h)erkend en mijzelf hierdoor overbodig gemaakt. Inmiddels voor mezelf begonnen in een totaal ander segment

@Dion:
dim: motivatie: array of integer;

// Helemaal mee eens, Dion! Maar zolang er nog genoeg mensen die zich als weg-werp krachten laten behandelen,
// of arbeidskrachten die keihard de inhoudsloze & holle buitenkant van de ict_industrie najagen voor..

(motivatie) of:
1: Carriere (zolang je &gezondheid en &gezin het volhoud);
2: Laptop, (hidden_argument:"kun je je werk ook mee naar huis nemen");
3: Gsm, (hidden_argument:"dan ben je 24 uur/dag bereikbaar "voor de klant" terwijl je er maar voor 8 uur betaald krijgt??");
4: Auto van de zaak (var:"de bijtelling", var:"gratis files iedere dag");
5: Contract_vlgs_cantinemodel(True,False?);
Else:
6: Gratis_Burnout_Na_Teveel Onbetaalde_Overuren (void);
7: Hart_voor_de_Zaak_moeten_hebben ("IRQ_low_orless_equal");


kun je deze mentaliteit als industrietak gewoon volhouden toch?
Anders kun je de arbeid offshoren of outsourcen naar goedkopere landen..

-----------------
Ik ben benieuwd naar uw reacties senior ict'ers...
-----------------

Houd vol en stel jezelf de vraag of je nog wel "het juiste kunstje doet om de hypotheek af te lossen.." Er is nog zoveel zinniger werk te doen dan al-dan-niet-geautomatiseerd ordenen en streamen van bits en bytes.

En heus, die computer upgrade zichzelf ook zonder jou.. dat gaat immers automatisch..:-)

Wat mij heeft gemotiveerd om wat anders te gaan doen is het volgende rijmpje...
* What have you accomplished after the end of the day
* when all of the current out of your motherboard has drawn away?

Precies -> NULL ;-)

Ik denk dat er voor ouderen toch een goede rol is weggelegd. Uit mijn ict-ervaring heb ik geleerd dat jongeren ontzettend rap met kennis zijn, maar de blik op het complete plaatje missen. Een ouder iemand heeft overzicht en kijkt er heel anders tegenaan en vertrouwt er gewoon op grond van zijn praktijkervaring op dat dingen wel opgelost worden. Ook heeft een ouder iemand meer geduld om iets te onderzoeken dan een jonger iemand. Ook kijkt een ouder iemand totaal anders naar een project. In plaats van te denken in scripts en oplossingen, denkt een ouder iemand ook aan de (economische) belangen van de klant en over de koers van het bedrijf van de klant bij een project.

Als 60-jarige heb ik werk zat op reparatie en installatie; vanaf 1980 zit ik daarin en ik ben met moederborden groot gebracht. Vele monteurs belazeren klanten: rekenen tarieven van 40 tot 50 euro per uur, voorijkosten en ga maar door. Je hebt klanten zat: als je goed en goedkoop bent, maar een klantenkring opbouwen is niet makkelijk. Daar is veel doorzettingvermogen voor nodig. Ook als oudere zijn er kansen, maar vakkennis is het belangrijkste: weten wat je aan het doen bent, zorgen dat je werk goed is, dan komen mensen vanzelf voor jezelf werken. Dat is het beste wat je kan doen.

De re-integratiebureau's zeggen dat het onzin is dat oudere ict'rs niet geliefd zijn omdat zij juist aan deze groep het meest verdienen.

De beste daarin nemen je op in hun re?ntegratietraject en nemen je dan over met hun detacheringstak. Voor het reIntegreren krijgen ze geld van het UWV en als je niet oppast wordt je door de detacheringstak op een veel lagere functie met een veel lager inkomen gedetaceerd. Je laat je detacheren op die lagere functie, tegen een laag salaris omdat je wanhopig bent.

De detacheringstak krijgt iedere maand vervolgens geld voor jou.
Zo heeft Huib Moerman van ReoPlus mij met MCSE +security +messaging, met MCTS: vista en exchange proberen te detacheren als 1e lijns helpdeskmedewerker. Pas op het gesprek kwam ik erachter dat het ging om een helpdeskfunctie en niet om een systeembeheerdersfunctie.

Let goed op dat er in de overeenkomst staat dat je aan de slag wilt in een baan die bij jouw kennis en kunnen past en niet minder dan dat. Mondelinge beloften dat ze dat niet zullen doen moet je niet accepteren. Ze nemen je aan voor re?ntegratie als systeembeheerder en vervolgens detacheren ze je als helpdeskmedewerker. De detacheringsgever is blij met een systeembeheerder op de helpdesk ?

Leeftijdsdiscriminatie moet toegestaan worden, ik hoor liever dat ik te oud ben dan een of andere smoes. Als ze eerlijk zeggen dat ze je te oud vinden kun jij je verdedigen. Als jij je verdedigd tegen een smoes, bedenken ze de volgende smoes... je hebt geen Linux... geen SQL... geen PHP... enz.

Rens


Als je 5000 mensen in je bak hebt, waarvan 4000 ouderen. Je plaatst 2000 mensen, waarvan 1000 jongeren en 1000 ouderen, dan is 50% van wat je plaatst een oudere.

Dan is het dus waar wat in de bewering staat, maar dat is dus heel ongunstig voor die ouderen. Van de jongeren worden alle 1000 geplaatst, dus 100% en van de ouderen worden er maar 1000 van de 4000 geplaatst, dat is maar 25%

Van de plaatsingen is inderdaad 50% ouder, maar dat is maar 25% van het totale bestand, 75% van alle ouderen blijven werkloos.

Hierbij is het percentage van 50% van de geplaatsten ook nog erg hoog ingeschat.
De goeden daargelaten, maar doorgaans worden voornamelijk de re?ntegratiebureau hier beter van, helemaal als ze daarbij nog een detacheringstak hebben.

StijnOp 17 april in Nu.nl gelezen...

Jonge werkers minder gemotiveerd en minder productief:

NAARDEN - Werknemers jonger dan 30 jaar zijn minder betrokken, minder gemotiveerd en minder productief dan hun collega's van 30 jaar en ouder. Personeel vanaf 50 jaar heeft een grotere betrokkenheid bij het werk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-16T09:54:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.