Jonge ict'ers moeten eerder kiezen voor managementfuncties

Er is een groeiend tekort aan coordinerende functies in de ict. Jonge ict'ers moeten daarom eerder voor deze functies kiezen dan voor 'doe-functies' (die vaak goedkoop in het buitenland kunnen worden verricht).

Lees verder


Reacties

Je moet doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, niet waar de markt om vraagt.

De jonge ICT-ers willen juist allemaal een managementfunctie, of iets als Bussiness Analyst. En het liefst zo snel mogelijk. Het carrierepad voor deze starters begint echter (bijna) altijd met een ontwikkelaarsfunctie. Dat wordt dan een jaartje gedaan en gezien als een noodzakelijk kwaad voor een carriere als manager. Gevolg is een complete desinteresse voor het vak ontwikkelaar en als gevolg daarvan weer waardeloze applicaties. Wanneer wordt nu eens duidelijk gemaakt dat een goede ontwikkelaar zijn gewicht in goud waard is? Mijns inziens zou een ontwikkelaar met 7 jaar ervaring minstens zo goed moeten verdienen als een projectmanager, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht. Ook de werkgever zijn hier schuldig aan, zij moedigen de medewerkers juist aan om maar door te groeien naar een functie die te hoog gegrepen is, het bekende 'Peter's principle'. Als je dan persontwikkelaar wilt blijven wordt je nog kwaad aangekeken ook ... De enige manier om dus als ontwikkelaar te blijven werken maar toch een goede boterham te verdienen is freelancen.

Nee, managementfuncties zijn er al veel te veel. Veel te veel mensen lees (managers) bemoeien zich met zaken waar ze geen verstand van hebben.

Ten eerste vraag ik mij af hoe iedereen de doelgroep ouderen kwalificeert. Het zal me niets verbazen dat iedereen die gestemd heeft een andere kwalificatie heeft.

Ten tweede kan ik de resultaten tot nu toe totaal niet begrijpen. Management heeft bijna niks te maken met leeftijd maar met competenties. Natuurlijk koopt leeftijd je credibility en de kans dat je meer geleerd heb in je dienstjaren is groter. Maar kom op. Als je 60 bent, maar je hebt geen idee waar je het over hebt, heb je dan meer recht dan een 30 jarige met kennis?

Nono, dus is het noodzaak voor het onderwijs om jonge managers klaar te stomen voor de markt met wel kennis van zaken. Want je ziet steeds meer grote en kleine bedrijven hun 'doe' werk uitbesteden in de lage lonen landen en dat heeft als gevolg dat hier meer codinerende functies hier ontstaan. Als wij daarin te laks worden, zal op ten duur ook iemand zo slim zijn in de lage lonen landen om zelf dat stukje benodigde management te voeren. Dit kan tot grote consequenties leiden, bijvoorbeeld bedrijven die software nodig hebben gaan zelf een aanbestedingsproces doen in het buitenland, banen die hier op de tocht komen te staan, etc.

Moeten wij als bedrijven nog meer gaan investeren in het onderwijs om deze te laten anticiperen op wat de markt vraagt?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-26T10:03:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.