Werken in Rusland: Communiceren gaat moeizaam

Rob Cordes woont en werk in Rusland. Communiceren is lastig, want weinig Russen spreken goed Engels.

Naam: Rob Cordes
Funtie: Senior Identity Management Consultant
Bedrijf: Everett
Woont in: Moskou, Rusland

Rob Cordes had het in Nederland wel gezien. Toen de aanbieding kwam om in ieder geval voor een maand naar Rusland te vertrekken hoefde hij niet lang na te denken. "Aan mij heb je daaraan altijd wel een goede. Rusland is ook door mystiek omgeven. Ik was daarom wel benieuwd hoe het er was."

Het beeld van Cordes van Rusland kwam uiteindelijk niet helemaal overeen met de echte situatie. "Het is hier erg verwesterd. Hoewel de inwoners van veel Russiche steden behoorlijk welgesteld zijn, is er ook een soort van stilzwijgende afspraak dat zij zich niet bemoeien met de politiek."

Het grootste probleem is de taalbarrière. "Weinig mensen spreken hier echt goed Engels. Communiceren gaat wat moeizaam. Je moet geduld hebben, dingen tekenen of heel langzaam spreken." Russen zijn erg resoluut, maar ook heel bureaucratisch in hun manier van organiseren. "Wordt er in Nederland een bureau en een computer bijgeplaatst, dat gebeurt hier gewoon niet."

Maar verder is het er net zo als in Nederland. Cordes mist daarom ook niets. "Ik heb hier geen last van files. In Nederland moest ik veel reizen, stond ik altijd vast." Hij reist nu met de metro en probeert onderweg teksten in advertenties of billboards te vertalen. "Daar ben je de hele dag mee bezig. En je leert redelijk vlot. Ik kan nu al simpele zinnen lezen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Veel Nederlanders willen ook geen Russisch leren.
Als je daar WERKT, wordt enige taalkennis bijzonder op prijs gesteld.
Waarom moeten Russen alleen maar Engels leren?
Ze spreken ook heel goed Duits(niet van harte) en ook spreken jonge mensen Frans.
Het is een HEEL ander land dan Nederland.
Je moet je daar dus aanpassen. Russisch leren(van Russische Nederlanders); Wij willen in Nederland dat alle buitenlanders Nederlands spreken.....nou dan.

Aanpassen kost tijd. Aangezien ik er nog maar net ben, spreek ik de taal nog niet. Daar wordt aan gewerkt. Overigens spreek ik wel Frans en dat veel jongeren dat spreken - wel wie zal het zeggen. Ik ben er inderdaad een tegengekomen die het verstaat. Duit-sprekenden ben ik nog niet tegengekomen, hoewel ik dat ook wel spreek. Anyway, ik ben er pas sinds kort. Het is leuk om de Russische taal te leren net als het ook leuk was om Frans/Engels/Duits te leren.

Ik ben bang dat je reactie iets te kort door de bocht is.

Ik ben het eens met Rob: er zijn weinig Russen die goed Engels spreken. En dat Russen goed Duits of Frans spreken ? daar heb ik nog nooit over gehoord!! Ik heb zelf in Rusland getogen en Russisch is mijn moedertaal. Hoewel ik al al 12 jaar in Nedrland woon, ga ik tamelijk vaak naar Rusland en andere GOS landen. Ik zie duidelijk dat steeds meer jongeren (en mensen in hogere functies) Engels leren maar een gemiddelde Rus blijft toch eentalige. Dus, als je naar Rusland gaat voor een langere tijd en wil je daar comfortabel voelen, moet je eerst de Russische taal leren - voor een gemidelde Nederlander die 2-3 talen spreekt, zal dit niet zo moeilijk zijn, toch?

Ik ben zelf op zoek naar een baan in Rusland en helaas spreek en versta ik geen Russisch. Ik heb een thuiscursus geprobeerd maar de taal ter plekke leren en in Rusland op taalcursus gaan schijnt toch wel beter te zijn. Ik ben het eens met Olga, het is heel normaal dat wanneer je ergens langere tijd bent, dat je dan ook de taal gaat leren. Sowieso veel prettiger voor jezelf.

Nu de baan nog.

Ik heb zelf drie jaar in moskou gewoond en gewerkt. Toen ik er kwam sprak ik geen woord Russisch, maar aangezien ik bij een Russisch bedrijf werkte waar, inderdaad op de directeur na, niemand een andere taal anders dan Russisch sprak, leerde ik de taal in no time. En dat wordt inderdaad gewaardeerd. Het getuigt ook van respect naar je gastland toe vind ik. Bovendien kun je dan pas echt genieten van alles wat het geweldig mooie Rusland je allemaal te bieden heeft.
gewoon leren!

Ik spreek een beetje Russisch en kan het redelijk goed verstaan ik wou graag naar Rusland komen om daar te werken.
Maar voor mij is er nog geen mogelijkheid omdat ik niet weet of ik daar wel een baan vind.
Rusland heeft me altijd wel getrokken en vind het dan ook een mooie taal.
En als je er bent doen ze toch alles om je te verstaan ze spreken dan wel niet perfect engels of duits maar ze proberen toch te communiceren.
Gastvriendelijk zijn ze allemaal.
Als iemand mij kan helpen aan een baan in Rusland in de buurt van Moskou ik hou me aanbevolen

Ik woon sinds enkele maanden in St. Petersburg en het leren van de Russische taal is beslist niet makkelijk. Nu ik deel uitmaak van het dagelijkse leven hier gaat het aanmerkelijk makkelijker om het te lezen en te schrijven. Het blijft oefenen, hoeveel ervaring je ook hebt.
Rusland is inderdaad verwesterd en is heel dynamisch, een aanrader voor mensen die een nieuwe uitdaging zoeken.

Dit maakt me allemaal alleen maar nieuwsgieriger and ook Ik zoek al even naar een goede baan in Moskou Omdat m'n vriendin daar woont en ik moet eerlijk zijn dat ik er erg graag zou willen werken. hebben jullie een idee hoe en waar ik daar 't beste aan werk kan komen? ook al beheers ik de taal nog niet die heb ik er binnen no time in.
Wat dat betreft houd ik wel van die uitdaging. en wat Rob had heb ik eigenlijk al even dat ik het wel gezien heb in nederland. ik hoop dat ik snel iets kan vinden. want ik sta te popelen.

Mij lijkt het ook een enorme uitdaging om in Rusland aan de slag te gaan..
Zeker na de vele dingen die ik erover gelezen en gehoord heb...
Is het uberhaupt mogelijk om er werk te vinden als je de taal niet spreekt..

Ik heb al een aantal jaar een russische vriendin..
En wil graag bij haar zijn.

Kan iemand mij mss helpen..

Ik ben met Paurum het eens over dat Rob zich moet aanpassen. Dat deed ik ook toen naar Nederland kwam. Ik woon inmiddels 9 jaar in Nederland - ben ook van de Russische afkomst - en moest en wou de Nederlandse taal leren had daar geen bezwaar tegen, hoor. Dat koste me veel tijd en energie maar nu kan ik tamelijk goed Nederlands spreken en dus totaal zelfstandig in de Nederlandse maatschappij functioneren en werken. Het taal leren loont vooral als je in land wil werken.

Echter, mijn Nederlands is in mijn kop der mate sterk gaan zitten dat mijn Engels weg zakte. Nu ben ik weer met Engels bezig om het boven water te krijgen. Ik zeg als je iets echt wil dan kan je dat vastwel bereiken, dus ook Russisch leren.

Ik geef toe dat gemiddelde rus vreemde talen niet machtig is maar er zijn genoeg mensen (ouderen spreken meestal Duits en jongeren spreken meestal Engels) die vreemde talen kunnen. Rob, het komt, denk ik, alleen maar jou ten goede dat er weinig russen vreemde talen spreken want zo heb je de mogelijkheid alleen Russisch te praten en dus ook in de praktijk leren.

Gemiddelde Hollander springt vaak naar Engels als buitenlander tegen hem gebrekkig Nederlands probeert te praten. Daarom had ik meer tijd nodig om de Nederlandse taal in de praktijk te leren.

Als iemand van Hollanders de Russische taal in Nederland wil leren, dan kan ie gerust mij vragen. Ik ben een man van 34 jaar oud en ben in Mokum woonachtig.

Rob, ik wens je veel succes in Rusland en de Russische taal.

Beste Rob

Mijn naam is Dennis en woonachtig in de Zaanstreek, Nederland. Ik vond het erg leuk om uw verhaal te lezen en hoop in de toekomst meer van u te lezen...

Ik probeer zoveel mogelijk over het werken en leven in Rusland te lezen en te begrijpen. Ongetwijfeld is er veel informatie op internet te vinden maar door de bomen zie ik de bos niet meer, vandaar dat ik erg blij ben met hetgeen dat u geschreven heb.

Ik heb een Russisch vriendin en het is de bedoeling dat ik op kort termijn naar Moskou verhuis om samen een toekomst op te bouwen. Op het moment ben ik in Moskou voor een week, het is mijn derde keer hier dit jaar en ik geniet ieder keer weer in deze fantastische stad, al had het stukken makkelijker geweest als ze hier wat meer Engels hadden gekund daarom ga ik zo spoedig mogelijk beginnen met een cursus Russisch wat mij erg logisch lijkt als je hier een toekomst op wil bouwen...

Graag lees ik meer van uw ervaringen en ik wens u het allerbeste toe...

Zijn er ook mensen die ervaring hebben met het vinden van werk in Moskou? Mijn vrouw is Russische en we wonen nu nog in Nederland, maar wilen graag binnen afzienbare tijd naar Moskou verhuizen. Wellicht heeft iemand tips over hoe daar aan een baan te komen?

Al struinend op internet kwam ik dit artikel tegen. Mijn zoon van 16 doet dit jaar MAVO-examen.We zijn nu op zoek naar een vervolgopleiding maar met zijn interesses is dat niet zo makkelijk. Hij is nu 16 en heeft al 10 maanden privé Russische les. Hij schijnt daar erg goed in te zijn en vindt dat erg leuk. 1,5 uur per week zit hij ook nog bij een groepje volwassenen Russisch te leren. In Engels is hij ook erg goed. Dat spreekt hij ook heel vlot.

Graag zou hij later voor een bedrijf in Rusland willen werken maar welke studie moet hij daarvoor nu kiezen? Hij is iemand die heel makkelijk in de praktijk leert en ook graag met zijn handen werkt maar niet zo'n studiebol is terwijl hij het best zou kunnen als hij het maar interessant genoeg vindt.

Wie kan ons adviseren?

Groetjes Yvonne.

Hallo mensen,
ik heb ook interesse in Rusland, dus zal ik ook op het struikelblok komen van werkzoekende.

Weet iemand mij meer te vertellen wat de gebruikelijke gewoontes zijn van de russen.
Bedankt Erik

Als iemand zaken in het buitenland wil doen, dan moet hij de taal van dit land leren.

Indien Russen naar Nederland komen verwachten ze niet dat hier in Nederland iemand uit het bedrijfsleven Russisch spreekt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-28T09:36:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.