ICT-manager is geen nerd, maar spin in het web

Ict-kennis is voor een ict-manager een pré, maar kunnen leidinggeven is belangrijker. De manager moet generalistische kennis hebben. Hij moet zich omringen met secundanten die hem met raad en daad bij kunnen staan.

Leiding kunnen geven is voor een ict-manager belangrijker dan kennis van ict. Dat vinden de leden van het Computable Panel. "Als een it-manager teveel van it weet is dat eerder een probleem dan een voordeel", schrijft Steven van 't Veld. De leden vinden dat een ict-manager een generalist moet zijn op het gebied van ict.

De vaardigheden die de panelleden beschrijven zijn algemene managementvaardigheden. Dick Kroon heeft het over een ‘helicopterview' om de afdeling mee te begeleiden. "Niet een nerd, maar een spin in het web", schrijft Renske van der Weijden. Hij moet de business strategie kunnen vertalen naar een ict-strategie. "Hij moet vooral met mensen kunnen omgaan, meer nog dan met systemen", schrijft Maarten Noom.

Secundanten

Toch is kennis van ict niet onbelangrijk. Sommige panelleden vinden dat het een ict'er moet zijn die is doorgegroeid naar een ict-functie. "Hij moet de taal spreken van de jongens-op-de-werkvloer-achter-de-knoppen", zegt Gosse E. Adsera de Boer Joling. Als je iemand aanstuurt, dan moet je op z'n minst weten wat het werk inhoudt, vindt Michel Bayings. Door zich te omringen met werknemers die specialistische kennis hebben, kan het gebrek aan kennis van de ict-manager worden aangevuld. Al wordt wel verschillende keren genoemd dat ‘de vloer' het waardeert als de manager vanuit een ict-functie is doorgegroeid. Ook enige juridische kennis is handig, vindt Edward de Lange.

Maar als je weet waaraan een ict-manager moet voldoen, dan is ie nog niet zo snel gevonden. De combinatie van de kennis van ict en managementvaardigheden is een combinatie die lastig te vinden is, denken de panelleden. De term ‘schaap met vijf poten' wordt geregeld genoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"ICT-manager is geen nerd, maar spin in het web". Daar ben ik het mee eens. Als IT manager ervaar ik het overigens als prettig dat ik 'van de vloer' kom en naar management ben doorgegroeid. Mijn 'voordeel' is dat toegepaste techniek en beheertaken mij niet onbekend zijn en, net als mijn management taken en de rol die ik binnen mijn organisatie heb, mij erg aanspreken. Merk dat 'de vloer' dit ook waardeert. Ik realiseer mij goed dat, om via deze weg succesvol te worden en te zijn, je afhankelijk bent van hoe je werkgever omgaat met opleiding, carri�re planning en de kansen die je krijgt om jezelf in deze functie te bewijzen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-31T10:09:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.