Starters zijn geldwolven

Ict'ers die op zoek zijn naar een eerste baan weten dat ze geliefd zijn. Ze wedden niet langer op één paard en spelen potentiële werkgevers tegen elkaar uit. Doel: een hoog startsalaris, auto, laptop en gsm.

Startende ict'ers weten dat ze geliefd zijn op de krappe arbeidsmarkt en zijn daardoor veeleisender. "Je merkt dat er veel aanbod is. Ik kreeg na één of twee gesprekken al een contract opgestuurd", aldus een startende ict'er tegen Computable. Een salariseis van meer dan 2500 euro bruto per maand wordt vaak genoemd. "En dat is als ze een hbo-opleiding hebben gevolgd. Mensen die van de universiteit komen willen 2700 euro bruto", zegt Jeroen Diederik, directeur van detacheerder E'liantie.

Er wordt niet alleen een hoog salaris geëist. Ook een auto van de zaak hoort erbij. Diederik merkt ook dat starters een laptop en telefoon van de zaak als 'normaalste zaak van de wereld' beschouwen. Vikram Kapoor, partner bij iSense, kwam een starter tegen die niet alleen een salariseis neerlegde van 3000 euro bruto per maand, maar ook normaal vond dat hij vier weken aansluitend vakantie kon opnemen binnen de eerste paar maanden bij zijn nieuwe werkgever.

Niet meer op één paard wedden

De eisen van de starters zijn hoog, maar worden door bedrijven ingewilligd. Uit cijfers van onderzoeksbureau De Breed & Partners blijkt dat het gemiddelde vaste startsalaris 30.508 euro bruto per jaar is. Dat is ongeveer 2500 euro per maand. Kapoor: "Het zegt iets over hoe sterk bedrijven op zoek zijn naar mensen." Volgens Diederik komt dat doordat starters verschillende bedrijven tegen elkaar uitspelen. "Ze wedden niet meer op één paard."

Op school of bij vrienden horen starters wat een vriend of collega-student verdient, maar vaak komen de functie of verantwoordelijkheden niet overeen. "Het beeld van de arbeidsmarkt dat op scholen bestaat strookt op een aantal punten niet met de werkelijkheid binnen de ict-sector", zegt kapoor. De ict-markt is ondoorzichtig. Starters hebben daarom niet altijd een goed beeld. Kapoor: "Soms hebben ze op school kennis gemaakt met Prince 2. Ze denken dat ze dat dan meteen kunnen toepassen in de praktijk."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Iedereen mag van mij vragen wat hij wil. Wat vreemder is, ze krijgen het kennelijk ook nog. Gelukkig kennen we recessies. De laatste werkte behoorlijk zuiverend op de ICT-sector. Dan wordt opeens duidelijk wie wat waard is in deze industrie.

Werkgevers zijn eveneens geldwolven. Ze danken maar al te gemakkelijk de wat oudere loyale werknemers af omdat ze te duur, vaker ziek of te laag opgeleid zouden zijn. Ze zetten echter ruimhartig in om jonge hooggeschoolden en academici binnen te krijgen voor banen die beneden dat niveau zijn. Bovendien zal een starter die te hoge eisen stelt van baan naar baan hoppen om op die manier meer inkomen en gadgets te verkrijgen, ook al zit er totaal geen logica in de opbouw van zijn loopbaan. De starter heeft hoegenaamd geen binding of medelijden met het bedrijf, dat de verdere opleiding verzorgt en betaalt. Geen van de betrokkenen wordt daar toch beter van? Ik zou dit item koppen met 'Geldwolven zijn valse starters'.

Ik zit zelf 32 u/pw en daarbij verdien ik als starter 1700 bruto. Daarbij heb ik een laptop en mobiel v/d zaak. Verder geen auto of iets dergelijks.
Jammer dat sommige bedrijven, niet nader te noemen, wel heel laag inzetten. Die bieden dan 1000 bruto voor 40 uur per week! Per behaald examen 50 euro ... en als je aan een paar examens voldaan hebben krijg je eindelijk zo'n autotje. Nee, dank je .. bij hun dus nooit.

Dan kun je nog beter op een helpdesk zitten waar je 1500 euro verdient, terwijl je dan bijna geen werk uitvoerd. Motiverend is dat laatste niet, maar je verdient zo wel meer.

Over een tijdje mag ik ook aan de slag en ben nu al aan het rondkijken. Beetje fatsoendelijk loon vind ik dan toch wel belangrijk. Ik dacht zelf aan rond 2200 bruto excl reiskosten/leaseauto. Voor een HBO-starter lijkt me dat redelijk. Ik hoef niet meteen meer geld te hebben, maar ik zal me zeker niet laten onderbetalen. Reistijd, inhoud functie en opleidingsmogelijkheden lijken me veel belangrijker in het begin. Als starter moet je nog veel leren en lever je niet meteen geld op voor het bedrijf.

Een leaseblik, laptop en GSM klinken aantrekkelijk, maar werknemers krijgen ze niet voor niets. Wil je altijd bereikbaar zijn? Je bent wel verantwoordelijk voor die laptop. Laptop betekent ook dat je altijd ergens online kan gaan en werkzaamheden kan uitvoeren.
Dan ook nog dat leaseblik. Verplicht in de file staan en bonnetjes van je betaald parkeren declareren. Niet zeuren als de klus wat ver is en het is meteen een stok achter de deur om bij de werkgever te blijven tot het leasetermijn afgelopen is. En een werkgever kan lastiger zijn, dan een leaseauto plezier kan geven.

Doordat de aandeelhouders belangrijker zijn dan het personeel hebben de werkgevers deze houding zelf aangemoedigd. Pakken wat je pakken kan, want morgen kun je op straat staan.

Leuk om zo een paar reacties van verschillende mensen te lezen. Maar we hebben het met elkaar zelf zo in de markt gegenereerd. Starters moeten nog starten en dat warmdraaien duurt normaal enkele jaren. Zij kijken anders tegen het bedrijfsleven en hebben een andere visie op het leven, dan mensen met 20 jaar ervaring. Een ondernemer wordt geacht zijn bedrijf gezond te kunnen laten draaien. Daarom lijkt mij een normaal start-salaris voor een aankomend ICT'er met kennis tussen de 1.500 en 1.700 euro per maand en voorlopig geen auto en al die geld verslindende zaken. Werk je maar op en zorg er voor als je 40 bent veel kennis en ervaring te bezitten, dan wordt je betaald naar waarde. En anders zit je bij je dertigste al aan je top en stijgt er niets meer. Dan verdien je uiteindelijk ook aanzienlijk minder. Wil je meer verdienen dan ligt de lat ook hoger, met als gevolg een flinke lading stress. Met een rijbewijs kun je nog auto rijden. Zorg eerst maar dat je een medewerker wordt in plaats van een werknemer.

? 3.000,= bruto, een auto van de zaak, laptop en gsm als starter?
Dikke vette grote onzin, ik zit nu ruim 13 jaar in het vak, en heb dat nog nooit iemand zo over een startersalaris horen spreken, ik noem dat een dikke vette leugen, grootspraak, opschepperij.
Laat mij die loonstrook maar eens zien, ik geloof er helemaal niets van!

Mark Peter, lezen is ook een vak. 3000 als salariseis, dat hij dat krijgt is een ander verhaal. Maar door vraag en aanbod kunnen starters veel hoger vragen. Er zijn genoeg bedrijven die op dit moment wachten op jonge it-starters. Ik ben ook een it-starter, en heb tijdens mijn sollicitatieperiode aanbiedingen gehad van 1400 euro tot 3000 euro. Uiteindelijk gekozen voor een werkgever waar het prettig werken is en ook niet is onderbetaald.

Grappige reacties allemaal. Ik ben zelf begonnen met 1900 euro, auto, laptop en telefoon. Nu, na 3 jaar maar, maak ik een overstap naar een andere werkgever en zal daar 3500 euro verdienen. Als ik nu de vers van opleiding starters hoor ligt dat in mijn vakgebied (Audit) zo rond de 2100-2300 euro (HBO/WO). Het startsalaris is in mijn ogen niet belangrijk het gaat erom hoe snel het salaris stijgt. En als je goed werkt levert stijgt dat vast en zeker sneller.

Als starter (bij detacheerder) zo hoog mogelijk inzetten. Paar jaar werkervaring op doen en een eenmansdetacheerder worden (freelancer).

Ook als starter (HBO/WO) ben je voor een detacheerder al een cash cow. Je wordt gewoon weggezet voor minimaal 60 euro voor zo'n 1600 uur per jaar.

Met 3000 euro per maand leasebak laptop en gsm kost je maximaal zo'n 60k euro per jaar. Die andere 40k wordt netjes afgeroomd.

@ Erik, ben je gek? 1.500 en 1.700 euro voor een HBO-starter? De markt is daar momenteel niet naar en wonen + levensonderhoud + een beetje fatsoenlijk leven gaat daar echt niet voor lukken! 2200 tot 2400 is een prima startsalaris, ik ken niemand die het voor minder doet.

tja, marktwerking ...

weet nog dat ik als IT'er begon na mijn HBO-TI, keuze uit het Noorden voor minder geld of het westen voor een hoger loon, toen 3200 gulden toen ik naar het westen ging, want in het noorden werd dat loon niet gegeven.

Dus dat zou omgerekend naar de euro een 1500 zijn doe er dus iets bij ivm dure levensonderhouden nou 2000 is dan goed genoeg, je hoeft ook niet direkt een grachtenpandje in Amsterdam te kunnen kopen of een dikke BMW of Mercedes onder je kont te hebben, een Corsa of iets in die trant is goed genoeg. En zit je intern, dan helemaal geen leaseauto, onzin.

5 jaar geleden ben ik direct na mijn studie WO informatica naar Duitsland verhuisd waar mijn startsalaris 3000 euro was, zonder onderhandelen. Dat iemand in het jaar 2008 een startsalaris van 1700 accepteert kan ik mij niet voorstellen.
Kijk alleen maar eens naar de woningprijzen of huurprijzen in de vrije sector. Of zijn dit de mensen waarover het gaat als er gesproken wordt van wachtlijsten van 8 jaar voor een huurwoning van de woningbouwvereniging? Nederland is een heel erg duur land, om rond te kunnen komen heb je een bepaald salaris nodig en dat ligt hoger dan 1700 euro.

Kleine correctie maar een gemiddelde vaste startsalaris van 30.508 euro bruto per jaar is neem ik aan inclusief vakantiegeld, dus dan kom je op 2350 per maand.
Daarnaast worden dergelijke onderzoeken mogelijk niet ingevuld door een representatieve groep (neem aan dat als je het invult je geld mogelijk een zeer belangrijke factor vindt, maar dat terzijde).

Zelf ben ik vorige jaar gestart. Verschillende bedrijven gesproken, salaris 1800 tot 2300 aangeboden, uiteindelijke gekozen voor een bedrijf met 2000 euro startsalaris. Niet het hoogst wel erg goede opleidingen, leuk en interessant werk en prima sfeer.

Het wordt weer tijd voor een recessie! Naar verwachting en hopelijk in 2009. We zien inderdaad de meest belachelijke salariswensen. Er is nu veel aanbod en weinig vraag. Na 2009 hebben we een heel ander beeld.
Dan blijven alleen diegene over die niet hebben gekozen voor de grote bak met centen, auto, telefoon, etc. Maar diegene die in zichzelf hebben geinvesteerd d.m.v. opleiding en training.
Hier besteden maar zeer weinig bedrijven aandacht aan.
Nu is het nog pakken wat je pakken kan, kortom lekker korte termijn denken.
Ook veel (startende) freelancers zullen genadeloos door de mand vallen, door hun arrogante houding en absurde wensen. Ik zeg nog even volhouden..... en dan zien we de consequenties vanzelf wel.

Ik zit in mijn afstudeerstage en doe HBO wtb. Over enkele maanden moet ik gaan soliciteren aangezien ik niet bij mijn stagebedrijf blijf hangen. Als ze bij een sollicitatiegesprek vragen wat ik wil verdienen, ben ik dan met een vraag van 2250 netjes? of is dat al te overdreven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-15T11:09:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.