Hoog salaris voor consultant is een mythe

Dat consultants meer verdienen dan programmeurs of systeembeheerders, is niet waar. Er is geen eenduidig antwoord te geven, want salaris hangt te vaak af van ervaring en kwaliteit van het personeel.

Eén van de stakers bij Atos Origin voelde zich ondergewaardeerd: “Consultants verdienen beter dan ontwikkelaars, terwijl de ontwikkelaars al het werk doen.” Dat de functie consultant meer verdient dan een andere ict-functie, wordt vaak gedacht. Maar dat is niet altijd zo, zegt Judith van Bokhorst. Zij is consultant bij wervingsbureau De Breed & Partners. “Het kan heel goed dat een netwerkengineer meer verdient dan een consultant. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven.”


Ook de expertise van een consultant speelt een grote rol bij de hoogte van de beloning. “SAP-specialisten zijn nu erg gewild. Die verdienen daarom meer”, zegt Van Bokhorst.

Beloning naar functiezwaarte

Volgens Theo Borgert, hr-directeur bij Logica, is het in zijn organisatie niet zo dat een business consultant per definitie meer verdient dan een programmeur of software architect. De beloningsstructuur van de dienstverlener zit zo in elkaar dat elke functie qua zwaarte wordt ingedeeld in een level.

Elk carrièrepad, of het nu gaat om applicatieontwikkeling, projectleiding of business consultancy, bestaat uit zes levels. Een technicus en business consultant kunnen op hetzelfde level en salaris zitten, afhankelijk van niveau en ervaring. Ook Hans Blom, hr-directeur bij Atos Origin geeft aan dat bij hem geen polemiek of discussie bekend is over het verschil in de salaris tussen consultants en andere functies.

Leaseauto

De beloningsstructuur bij consultants ziet er anders uit dan bij andere functies, zegt Van Bokhorst. Een consultant zit meer op de weg en heeft daardoor vaker een leaseauto. Borgert van Logica merkt dat secundaire arbeidsvoorwaarden voor ict’ers heel belangrijk zijn. Maar nog belangrijker zijn uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden. “Of het nu gaat om een business consultant of een software architect, hij wil niet onder zijn kunnen werken. Beide typen ict’ers willen gewoon goed bezig zijn.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind dat er wel heel erg om de hete brei heengedraaid wordt met uitspraken als ?Het kan heel goed dat een netwerkengineer meer verdient dan een consultant. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven.? en "Een technicus en business consultant kunnen op hetzelfde level en salaris zitten, afhankelijk van niveau en ervaring."

De werkelijk interessante vraag is: Hebben een consultant en een [vul een meer uitvoerende, technische functie in] met hetzelfde nivo en een gelijk aantal ervaring hetzelfde salaris? Het antwoord van de heren en dames van de HRM zal binnenskamers een eenduidiger "Nee" zijn, maar voor PR-doeleinden wordt antwoord zo vaag mogelijk gegeven.

Een andere vraag is: Is het werkelijk zo dat "de ontwikkelaars [of een andere meer uitvoerende, technische functie] al het werk doen?? Gaat dit niet veel verder dan geld maar ook om waardering in een andere vorm, zoals aanzien en aandacht?

Beste Ruud,
Dank voor je heldere reactie.
Volgens mij heb ik duidelijk gemaakt dat Logica bij gelijkwaardig functie niveau geen onderscheid maakt.
Ik nodig je uit om een afspraak met me te maken, zodat ik je e.e.a. uitgebreider kan toelichten.

Beste Ruud,

Ik werk nu een tijdje bij Logica en voordat ik daar kwam dacht ik hetzelfde wat jij nu schrijft.
Dat is inderdaad het idee dat bij een hoop mensen leeft.
Ik ben een Software Engineer en zit momenteel op een intern project bij Logica. Hierdoor spreek ik regelmatig met consultants en de programmeurs/architecten. En ze hebben inderdaad een gelijk salaris als ze op hetzelfde level en ervaringsjaren zitten.
Als ik jou was zou ik op het aanbod van Theo Borgert ingaan, ik denk dat het zeer verhelderend zal werken.
Wie weet tot ziens bij Logica!

Logisch 1-2tje.. beetje goedkoop

Ja. Zit op " intern project" (oftewel bankzitter). Ziet toevallig P/HR persoon bij koffiecorner, en stemmen af dat ze hier gezellig op gaan reageren...

Als ervaren technisch architect bij Atos Origin is mij kort geleden te verstaan gegeven dat ik nu voor de keus sta. Of verder gaan in de consultancy of projectleiding of er aan wennen dat er niet veel groei meer in mijn carri?re zit. Dat zegt wel genoeg zou ik zo zeggen. Jammer, want zo dwing je mensen weg van de dingen waar ze goed in zijn en waar ze eigenlijk graag nog verder in zouden willen doorgroeien.

Dit is gewoon een kwestie van vraag/aanbod.
Naar mijn mening staan functies in principe allemaal los van elkaar.

Indien je als Engineer naar je eigen mening te weinig verdient voor de prestaties die je levert, dan vraag je om betere arbeidsvoorwaarden. Krijg je die niet dan kijk je in de markt of je ergens anders dat wel kunt krijgen. Strekking, wees realistisch, kijk wat jezelf waard ben; maar ga niet naar je collega's of andere functies kijken/vergelijken en daarover een discussie aanzwengelen.

Ik was engineer, ben nu een jaar consultant geweest, ga terug naar engineering en heb daar geen spijt van.
Verdient een consultant meer?
Nee in principe niet, consultants staan verder van de techniek vandaan, de engineer zit meer aan de knoppen.

Theo Borgert l*lt uit zijn nek...
Ik heb zelf bij Logica gewerkt en kreeg daar te horen dat mijn salaris niet kon stijgen omdat het uurtarief (pm. 90) van een developer dat niet toeliet.
Wil je dus stijgen in salaris, dan moet je een andere functie gaan vervullen met een hoger uurtarief, zoals projectmanager (pm. 120) of zo.
Ben je een hele goede ontwikkelaar, dan wordt je zo toch gedwongen om 'door te groeien' naar een andere functie...

Een jaar of 8 geleden werkte ik als netwerkspecialist bij AO (net atos in die tijd). We zouden het netwerk van een nieuwe klant gaan integreren met ons netwerk.
E?n van de consultants zou het "voorwerk" voor zijn rekening nemen. Echter, de kwaliteit van de informatie was benedenmaats. Na een paar keer gevraagd te hebben maar niet gekregen, tenslotte zelf maar naar de klant gegaan.

Ik had eindelijk de info die ik nodig had. Opmerking van de klant: goh, jij stelt veel gerichtere vragen dan .....

Het verschil:
- de consultant (seniore man, had ongeveer mijn vader kunnen zijn destijds) verdiende aanzienlijk meer dan mij
- hij had leaseauto, telefoon en laptop van de zaak
- ik mocht met huurauto, afdelingstelefoon en een laptop waarvoor iedereen zich schaamde (oud, aftands, lege batterij etc)

Misschien was ik wel een goede techneut, of hij een slechte consultant.
Zijn salaris was wellicht marktconform, maar zijn presteren niet.

Helaas is mijn ervaring ondertussen dat er veel consultants zijn die dik betaald worden voor belabberd werk. De technisch specialisten mogen vervolgens de rotzooi opruimen.

@Pascal: andersom kan het ook hoor...
Ik ben een functionele consultant en heb ook vaak genoeg de rotzooi van techneuten moeten oplossen. Scheelt dat ik ook een technische opleiding heb gedaan en kan debuggen / programmeren. Vaak genoeg programma's van developpers zitten verbeteren. Altijd steevast standaard reply van dev team: geen tijd, te druk. Kom ik langs, dan zie ik de meesten spelletjes spelen of surfen op het net.

Iedereen in loondienst verdien weinig, dus alle klagers word ondernemer of hou op met huilen over salaris.

Dat is de eerste zinvolle opmerking! ;-)

Niet iedereen in loondienst verdient weinig. Ik ben na vier jaar freelancer weer in loondienst. Heb ik lekker veel tijd over om te studeren en weet je wat, qua salaris scheelt het helemaal niet zo veel. Weet je wat al je kosten doen bij elkaar? Nou, ze verminderen je winst. Vraag maar eens aan iemand van finance...
Zinloze discussie dus, stelletje verwende ict-ers...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-14T06:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.